Борзов відзвітував про зменшення інвестицій у Вінниччину в 2020 році

Новини Вінниці / Борзов відзвітував про зменшення інвестицій у Вінниччину в 2020 році

Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов написав у Facebook, що капітальні інвестиції в агропромисловий комплекс Вінниччини за 9 місяців склали 3,3 млрд грн. і «це половина від загального обсягу капітальних інвестицій в економіку області». А інвестують переважно у зерносховища. Таким чином, в регіоні спостерігається суттєве скорочення інвестицій у порівнянні з минулими роками.

Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов написав у Facebook, що капітальні інвестиції в агропромисловий комплекс Вінниччини за 9 місяців склали 3,3 млрд грн. І «це половина від загального обсягу капітальних інвестицій в економіку області». А інвестують переважно у зерносховища. Таким чином, в регіоні спостерігається суттєве скорочення інвестицій у порівнянні з минулими роками.  

Нагадаємо, за офіційною інформацію з відкритих джерел, у січні–вересні 2018-го підприємствами та організаціями за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 10,5 млрд грн капітальних інвестицій, що у порівнянних цінах на 42,4% більше від обсягу капітальних інвестицій за відповідний період попереднього року. За аналогічний період 2019-го підприємства та організації області освоїли 9,2 млрд грн капітальних інвестицій, що порівняно з минулим роком менше майже на 10%. У 2020 році спостерігається суттєве зменшення – до рівня 6-7 мільярдів.

«Попри складні кліматичні та епідеміологічні умови, бізнес продовжує інвестувати в перспективні напрямки розвитку аграрного сектору», - зазначив губернатор.

Він навів інформацію, за якою за січень-листопад 2020 року в області завершено реалізацію 30 інвестиційних проектів. Найбільше реалізовано проектів, пов’язаних з розширенням інфраструктури зберігання сільськогосподарської продукції.

«Всього завершено 13 таких проектів: 11 – з будівництва та реконструкції зерноскладів, 1 – з реконструкції плодосховища, 1 – з будівництва складу для зберігання кормів.

Також 8 реалізованих проєктів спрямовані на реконструкцію існуючих та будівництво нових виробничих потужностей в харчовій та переробній промисловості. Так, наприклад, компанією «Дакса Бунге Україна» побудовано завод з переробки кукурудзи потужністю переробки 100 тис. тонн зерна в рік», - вказав очільник області.

За його словами, у галузі тваринництва завершено реалізацію 4 проєктів: побудовано 3 приміщення для утримання поголів’я ВРХ та свиней, а також проведено реконструкцію приміщення для утримання поголів’я корів. 5 інвестиційних проєктів було реалізовано в інших напрямках розвитку аграрної сфери.

Наразі в агропромисловому комплексі Вінницької області продовжується реалізація 68 інвестиційних проектів: 34 – для розширення інфраструктури зберігання сільськогосподарської продукції, 15 – в харчовій та переробній промисловості, 14 – інші в аграрній сфері,4 – в тваринництві, 1 – в рослинництві.

Капітальні інвестиції в агропромисловий комплекс Вінницької області за 9 місяців 2020 року склали 3,3 млрд. грн. Це становить майже половину від загального обсягу капітальних інвестицій в економіку області. Аграрні підприємства інвестували в сільськогосподарське виробництво 1596,6 млн. грн. У виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів залучено 1721,9 млн. грн. капітальних інвестицій.

Олег Верлан

21 грудня, 2020