Борзов допоміг з придбанням сміттєвозів Тиврівській і Копайгородській громадам

Новини Вінниці / Борзов допоміг з придбанням сміттєвозів Тиврівській і Копайгородській громадам

Донедавна сміття у Тиврові, Копайгороді та сусідніх селах вивозили трактором. Як у ХХ сторіччі. За словами голови Вінницької ОДА Сергія Борзова, після прохання про допомогу від місцевих жителів з обласного екологічного фонду виділено кошти на сучасну техніку.

Донедавна сміття у Тиврові, Копайгороді та сусідніх селах вивозили трактором. Як у ХХ сторіччі. За словами голови Вінницької ОДА Сергія Борзова, після прохання про допомогу від місцевих жителів з обласного екологічного фонду виділено кошти на сучасну техніку.

«Торік, 24 липня, на виїзному прийомі громадян у Тиврові місцеві жителі попросили мене допомогти купити громаді сміттєвоз. Він уже є! Це автомобіль «Белава-1500». Купили його за кошти з обласного фонду охорони навколишнього середовища – 1,3 млн.грн. та з місцевого бюджету селищна рада виділила 232,5 тис. грн. Новий сміттєвоз обслуговуватиме 12 старостинських округів та смт. Тиврів», - зазначив у Facebook очільник області.

Він зазначив, що досі тверді побутові відходи вивозили трактором.

А тиждень тому сміттєвоз отримала Копайгородська громада. Його теж придбали у дольовому співфінансуванні з обласним фондом охорони навколишнього природного середовища, який виділив 2,3 млн гривень, а селищна рада – понад 400 тисяч за рахунок власних коштів.

«Сміттєвози є, але ще треба нам усім вчитись культурі поводження зі сміттям. Побутові відходи маємо обов’язково сортувати. Вінницька область перша(!) розробила Регіональний план управління відходами на період до 2030 року. Він пройшов стратегічну екологічну оцінку та процедуру громадського обговорення документу державного планування. Це справді важливо», - підкреслив губернатор.

Щорічно на території Вінниччини утворюється близько 2 млн. тон відходів. З них, частка муніципальних (побутових) відходів складає 470 тис тон, або 26%, решта – це відходи переробної промисловості, сільського, лісового господарства та інші відходи.

«Переробляється або спалюється менше 20% відходів, як наслідок - на полігонах накопичено майже 32 мільйони тон сміття - катастрофічне навантаження на навколишнє природнє середовище», - зауважив С.Борзов.

Він нагадав, що з 2018 року вітчизняним законодавством заборонено захоронення неперероблених побутових відходів. Саме задля вирішення екологічних проблем урядом прийнята Національна стратегія управління відходами до 2030 року та доручено обласним державним адміністраціям розробити регіональні плани.

Час їх реалізовувати…