Блеф Тирасполя. У Придністров’ї зібрались приєднуватись до Росії

Новини Вінниці / Блеф Тирасполя. У Придністров’ї зібрались приєднуватись до Росії

Схоже, у Москві насправді «все підгорає». Тому вирішено «підключати» придністровський сепаратизм. Після відмови Молдови пропускати російських військових для ротації у «ПМР» і випускати через територію, підконтрольну Кишиневу, тих, хто служить на лівому березі Дністра, у Тирасполі знову почали казати про приєднання до РФ. Таку провокаційну заяву зробив «глава МЗС» невизнаної республіки Віталій Ігнатьєв. Її вже швидко тиражують російські пропагандисти.

«Вектор Придністров'я протягом усіх років існування республіки залишається незмінним, що відображено в підсумках референдуму 17 вересня 2006 року, де чітко окреслено: незалежність з подальшим вільним приєднанням до Російської Федерації. Незалежність країни - безумовний пріоритет», - заявив Ігнатьєв.

Нагадаємо, наприкінці квітня – початку травня у «ПМР» сталися події, які нібито мали або спровокувати російський контингент разом з придністровськими військами на залучення до повномасштабної війни РФ з Україною, або імітувати таку можливість для відволікання українських сил. Потім вибухи у Придністров’ї припинились.

Тепер Тирасполь розпочав дипломатичну війну з Кишинівом нібито через відмову офіційної влади Молдови погоджуватись розмовляти про федеративний устрій з широкою автономією «ПМР». Далі були відмови у пропуску російських військових, перебування яких на території Молдови, влада держави вважає незаконним. Вчора Ігнатьєв погрожуввав відновленням бойових дій. «Вишенькою на торті» стала сьогоднішня заява «глави МЗС».

Якщо у Тирасполі розіграють сценарій з приєднанням, то спочатку у Москві мають визнати «ПМР» за аналогією з «Л/ДНР» і заявити, що долучаються «до захисту незалежності» чи одразу прийняти в обійми «придністровців» і «захищати» вже нібито власну територію.

Як? Україна на заваді. Західні розвідки попереджають, що росіяни можуть відновити наступ на Одесу у 2023 році. «Допомога» братнім придністровцям можлива лише у такому випадку. Тому, ймовірно, поки що погрозу Тирасполя – лише погрози. Росіяни залишили острів Зміїний, їм пропонують піти з Херсону, поки є така можливість, тож шансів на десантування до бессарабської частини Одещини обмаль.

Отже, наразі Тирасполь блефує, перевіряючи нерви політиків у Кишиніві.   

Олег Верлан

22 липня, 2022