Бізнесмени з Катару отримали «ласий шматок пирога» в Україні, вінницькі підприємці ще можуть отримати кілька «шматочків»

Новини Вінниці / Бізнесмени з Катару отримали «ласий шматок пирога» в Україні, вінницькі підприємці ще можуть отримати кілька «шматочків»

ДП «Адміністрація морських портів України» спільно з Міністерством інфраструктури готують до передачі приватним інвесторам дев’ять портів.Про це заявив голова наглядової ради ДП «Адміністрація морських портів України» Андрій Гайдуцький під час зустрічі з представниками Міністерства інфраструктури, міжнародних компаній та банків.

ДП «Адміністрація морських портів України» спільно з Міністерством інфраструктури готують до передачі приватним інвесторам дев’ять портів. Про це заявив голова наглядової ради ДП «Адміністрація морських портів України» Андрій Гайдуцький під час зустрічі з представниками Міністерства інфраструктури, міжнародних компаній та банків.

В АМПУ є завдання в наступні два роки успішно провести концесію в Чорноморському порту, зокрема передати в концесію два головних термінали: поромний і контейнерний. Також він заявив, що в концесію планується передати пасажирський термінал Одеського морського порту, Бердянський, Маріупольський, Ренійський і Ізмаїльський морські порти.

Приватизації підлягають Білгород-Дністровський морський торговельний порт, морські порти «Усть-Дунайськ» та «Скадовськ». Саме за них  можуть поборотися вінницькі бізнесмени, щоправда, скоріше гіпотетично.

Зазначимо, що міністр інфраструктури Владислав Криклій зазначає що передача портів в концесію дасть можливість залучити в економіку України другу за обсягами інвестицію.

 «Усього за 35 років концесії буде залучено до 17,3 млрд грн інвестицій. Це перша пряма катарська інвестиція, друга за обсягом інвестиція після “Криворіжсталі” та одна з найбільших прямих іноземних інвестицій у портову галузь України за всю історію незалежності", - написав міністр на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Зазначимо, що потужні інвестиції не гарантують підвищення якості життя українців. Після приватизації  металургійного гіганта в Кривому Розі екологічна ситуація в місті не покращилась. Місто продовжує «тяжко дихати», а кількість онкологічних захворювань тільки зростає.

Зазначимо, що перший порт «вже пішов». 20 вересня угода була підписана, Україна передала в концесію частину миколаївського порту "Ольвія" катарській компанії QTerminals.

Голова Проєктного офісу з розвитку державно-приватного партнерства в інфраструктурі Spilno Тарас Бойчук розповів DW, що порт "Ольвія" буде першим для QTerminals досвідом за межами Катару. "Обрали Україну, на мою думку, через те, що у них є стратегічна ціль забезпечувати продовольчу безпеку Катару. А Україна - це найкраще місце, щоб це зробити. Я прогнозую збільшення для наших виробників експорту в Катар", - розповів він. 

Все було б добре, але якщо Катар так зацікавлений в українському продовольстві, чи варто було віддавати в концесію підприємство, яке і в державному управлінні було прибутковим?