Більшість вінничан підтримала ідею перетворення вулиці Грушевського на пішохідну

Новини Вінниці / Більшість вінничан підтримала ідею перетворення вулиці Грушевського на пішохідну

Незабаром пішохідна частина вулиці Грушевського збільшиться. Трішечки більше половини усіх опитаних вважають, що варто зробити прогулянкову зону біля «Супутнику». Проте, можливо, не всі водії від цієї новини будуть у захваті, адже у такому разі центр Вінниці позбавлять парковки на кілька десятків місць.

Як повідомляють у Вінницькій міськраді, вулиця Грушевського – це одна з найжвавіших вулиць Вінниці. Для перетворення її у пішохідну фахівці комунального підприємства «Агенція просторового розвитку» за підтримки GIZ Ukraine розпочали проєкт «Вулиця Грушевського - спільний простір». У ньому йдеться про трансформацію вулиці за сучасними європейськими зразками.

Невеличке уточнення – мова йде про відрізок між перехрестями з вулицями Архітектора Артинова та Театральної. Іншу частину Грушевського – від Оводова до С.Петлюри – не чіпатимуть.   

«В грудні минулого року фахівці провели опитування серед вінничан для врахування їх думки при формуванні бачення реконструкції вулиці Грушевського. Більшість містян підтримали ідею перетворення цієї вулиці на пішохідну», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у концепції інтегрованого розвитку міста до 2030 року передбачено стратегічний проєкт «Реконструкція Центрального парку, як основного простору для дозвілля жителів у центрі міста та поєднання його з Європейською площею та пішохідною вулицею (вул. Грушевського)». Згідно з концепцією «М’якої мобільності», зазначеній у Комплексній стратегії транспорту та просторового розвитку, вулиця Грушевського визначається як пішохідно-орієнтований простір.

Для трансформації зовнішнього вигляду цієї вулиці КП «Агенція просторового розвитку» міської ради розпочала проєкт «Вулиця Грушевського - спільний простір», що реалізується за підтримки німецької урядової компанії «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ Ukraine) GmbH». Мета проєкту - розвинути мережу публічних просторів історичного центру міста.

У грудні 2021 року для врахування думки вінничан при формуванні бачення реконструкції вулиці Грушевського фахівці в рамках проєкту провели опитування мешканців вулиці, пішоходів, автомобілістів та представників бізнесу. Наразі «Агенція просторового розвитку» аналізує результати досліджень.

В опитуванні взяли участь майже півтисячі вінничан. З них, 55,9% - автомобілісти, 20,5% люди, які мешкають на вулиці Грушевського або неподалік від неї, ще 33,5% - працюють на цій вулиці.

«В середньому цією вулицею у будні проходить понад десять тисяч пішоходів. У вихідні – до восьми тисяч. Ми запитали у респондентів про те, чи комфортно їм знаходитися на тій чи іншій ділянці вулиці. Результати такі: на відрізку між Театральною та Артинова більшості некомфортно. А от на ділянці між Артинова та Вежею зручно, адже вона пішохідна. Серед головних недоліків вулиці вінничани називали автомобілі, наявність парковки, відсутність вільних паркомісць та вузький тротуар. Серед переваг - близькість до центру, доступність та інфраструктура, простір між сквером та вежею, пішохідна зона в майбутньому», - каже директор КП «Агенція просторового розвитку» Максим Кравчук.

Директор КП «Агенція просторового розвитку» Максим Кравчук додає, що до ідеї перетворити вулицю Грушевського на пішохідну зону, 52% опитаних ставиться позитивно, 36% - негативно. На питання, як покращити цю вулицю, найчастіше вінничани зазначили, що її варто зробити пішохідною. Частина респондентів проголосувала за збільшення озеленення, освітлення, односторонній рух, реставрацію фасадів та прибудинкових територій.

Результати опитування будуть враховані при розробці проєкту реконструкції вулиці Грушевського, де фахівці візьмуть до уваги різні точки зору вінничан.