Більше половини споживачів не розрахувались за тепло перед «Вінницяміськтеплоенерго» у визначений термін. Підприємство погрожує санкціями

Новини Вінниці / Більше половини споживачів не розрахувались за тепло перед «Вінницяміськтеплоенерго» у визначений термін. Підприємство погрожує санкціями

У Вінниці вже офіційно завершились усі новорічні свята, однак не всі містяни розпочали рік без заборгованостей. Так, сума боргу населення за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання станом на сьогоднішній день сягнула понад 141 мільйон гривень.

У Вінниці вже офіційно завершились усі новорічні свята, однак не всі містяни розпочали рік без заборгованостей. Більше того, попри те, що за минулий місяць треба розрахуватися до 20-го числа, наразі понад половину вінничан не поспішають платити за тепло. Тому загальна сума боргу населення за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання станом на сьогоднішній день сягнула понад 141 мільйон гривень.

Як повідомили у пресслужбі КП «Вінницяміськтеплоенерго», 21 січня не всі споживачі сплатили за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання, спожиті в грудні місяці. Відсоток розрахунку перед підприємством становить лише 45,4% від нарахувань. І це незважаючи на перерахунок у бік зменшення, який зробило «Вінницяміськтеплоенерго».

Відомо, що боржники за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання є ледь не в кожному багатоквартирному будинку, на які КП надає послуги. Є 3  будинки, мешканці яких боргують за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання понад 500 тисяч гривень: 

вул. Пирогова, 73А,  вул. Грибоєдова, 3,  вул. Жуковського, 10.

Мешканці10-ти будинків боргують понад 400 тисяч гривень (будинки по вул.М.Литвиненко-Вольгемут, 42, вул.Пирогова, 59А,  вул.Ватутіна, 32, вул.Шмідта, 34, вул.Ватутіна, 46, вул. М.Шимка, 32, вул.I.Бевза, 36, вул. М.Шимка,34, вул.600-річчя, 40, вул. А.  Янгеля, 24).

КП «Вінницяміськтеплоенерго» постійно проводить роз’яснювальні роботи, але  якщо це безрезультатно, підприємство застосовує радикальні дії – доводить справу до суду.

У випадку вирішення питання заборгованості в судовому порядку, боржникам може загрожувати низка санкцій:

•            Штрафи:  відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №630 штрафні санкції нараховуються у розмірі 3%: якщо сума заборгованості, для прикладу, 5 000 грн., відповідно штраф буде  - 150 грн.  У декого суми заборгованості перевищують 10 000, відповідно штраф буде  - 300 грн.  А є й боржники, які мають несплачені нарахування у розмірі понад 100 000 грн. Для таких боржників розмір штрафних санкцій відповідно дорівнюватиме від 3000 грн і вище відповідно до суми боргу. Є такі боржники, штрафи яких можуть перевищити 8 000 гривень.

•             Судовий збір: при подачі позовної заяви до суду позивач  (в даному випадку теплопостачальне підприємство) сплачує судовий збір. Після прийняття рішення судом на користь позивача судовий збір стягується з боржника. З 1 січня 2020 року відповідно до Закону України “Про судовий збір”  мінімальна ставка судового збору становить 2102 гривні (1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

•             Виконавчий збір: після прийняття судом рішення про стягнення з боржника заборгованості, справа передається в органи державної виконавчої служби (ДВС). Відповідно до Закону України «Про державне провадження» з боржника стягується виконавчий збір – 10% від суми боргу, що підлягає стягненню.

Крім того, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми.

•             Заборона виїзду та арешт майна: До боржників може бути застосовано заборону виїзду за кордон та накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно.

•             Внесення до єдиного реєстру боржників: якщо Ви не сплачуєте за послуги вчасно та в повному обсязі, то автоматично потрапляєте до даного реєстру https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors.

•             Неможливість отримати субсидію: якщо матимете борг у розмірі 340 гривень, прострочений більше, ніж на місяць, ви можете втратити можливість отримувати субсидію;

Підприємство змушене вдаватися до санкцій, адже так само, як споживачі повинні розраховуватися за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання вчасно, КП  «Вінницяміськтеплоенерго» повинно розраховуватися за ресурси, які використовує для надання послуг споживачам. Найбільша частка фінансів припадає на розрахунок за природний газ перед НАК «Нафтогаз України».

Перелік усіх будинків, де є мешканці, що боргують КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання станом на 21.01.2020 р., можна побачити за посиланням і на офіційному сайті підприємства.