Без гарячої води. В «Асоціації міст України» оголосили вимоги до уряду

Новини Вінниці / Без гарячої води. В «Асоціації міст України» оголосили вимоги до уряду

Не тільки Вінниця залишилася без гарячої води. Перекрили засувки на газопроводах усім підприємствам теплокомуненерго в Україні. Столичний мер Віталій Кличко, як голова Асоціації міст України, звинуватив уряд у невиконанні взятих на себе зобов’язань в меморандумі від 9 лютого, а також висловив позицію представників місцевого самоврядування.

Не тільки Вінниця залишилася без гарячої води. Перекрили засувки на газопроводах усім підприємствам теплокомуненерго в Україні. Столичний мер Віталій Кличко, як голова Асоціації міст України, звинуватив уряд у невиконанні взятих на себе зобов’язань в меморандумі від 9 лютого, а також висловив позицію представників місцевого самоврядування.

«Сьогодні склалася критична ситуація. Із 20 травня припиняється обов’язок НАК «Нафтогаз» постачати підприємствам теплопостачання природний газ за режимом «Покладення Спеціальних Обов’язків». Такий режим передбачав обов’язковість постачання природного газу за фіксованою ціною, без передоплати. А його скасування означає, що тепер підприємства будуть купувати газ у «Нафтогазу» чи інших постачальників за ринковими умовами. НАК «Нафтогаз України» вже виставив неприйнятні умови. Ціна вище 9 грн за 1 кубічний метр, авансова оплата, подобове замовлення обсягів газу, надмірні штрафні санкції навіть за дрібне відхилення від умов НАКу. 

Це призведе до стрімкого зростання тарифів для населення та неплатежів за спожиті комунальні послуги, непомірних видатків бюджетів територіальних громад на закупівлю природного газу для садочків, шкіл, лікарень», - заявив очільник Києва.

Правління Асоціації міст України схвалило заяву:

«Ми, представники місцевого самоврядування, вимагаємо:

► негайно розблокувати рахунки комунальних підприємств та припинити нарахування непомірних штрафних санкцій;

► компенсувати втрати комунальних підприємств, які виникли внаслідок рішень, ухвалених органами державної влади;

► гарантувати постачання природного газу в достатніх обсягах комунальним підприємствам на умовах післяплати за ціною, що врахована в діючих тарифах на тепло та гарячу воду для населення,

► ухвалити законопроект, що забезпечить реструктуризацію заборгованості комунальних підприємств за спожитий природний газ, списання штрафних санкцій та відшкодування різниці в тарифах».

Нагадаємо, у «Вінницяміськтеплоенерго» пояснили, чому поява гарячої води залежить виключно від уряду.