Без гарячої води до осені. У Мінрегіоні радять краще думати про опалювальний сезон

Новини Вінниці / Без гарячої води до осені. У Мінрегіоні радять краще думати про опалювальний сезон

КП «Вінницяміськтеплоенерго» вимушено зупиняє надання послуги гарячого водопостачання з 20 травня. Про це сьогодні, 19 травня, повідомили у комунальному підприємстві. Якщо зважити на всі фактори, то до осені про гарячу воду у крані вінничанам можна навіть не мріяти.

КП «Вінницяміськтеплоенерго» вимушено зупиняє надання послуги гарячого водопостачання з 20 травня. Про це сьогодні, 19 травня, повідомили у комунальному підприємстві. Якщо зважити на всі фактори, то до осені про гарячу воду у крані вінничанам можна навіть не мріяти.

«З 20 травня 2021 року втрачає чинність Постанова Кабінету Міністрів України №867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків (далі - ПСО) на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу».

З втратою чинності Постанови, теплопостачальні підприємства теплокомуненерго (далі - ТКЕ) мають закуповувати природний газ, для надання комунальних послуг, на вільному ринку. Але щоб мати можливість обрати постачальника природного газу на вільному ринку – ТЕК мають повністю розрахуватися за спожитий природній газ перед НАК "Нафтогаз України" і закуповувати природній газ за умови 100% попередньої оплати», - пояснюють вінницькі тепловики.

Ситуація не унікальна. Наприкінці квітня NaПарижі писав про передумови з посиланням на «Вінницягаз», який попереджав про відключення газопостачання через урядові директиви. Потім в Асоціації міст України били на сполох. Наразі КП «Вінницяміськтеплоенерго», як і всі інші теплопостачальні підприємства України, має заборгованість перед НАК «Нафтогаз України». У випадку ВМТЕ цей борг складає 289 млн. грн.

«Слід також зауважити, що КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» має чи не найкращу ситуацію в Україні серед обласних центрів, по рівню розрахунків за природній газ», - вказують тепловики, хоча споживачам від цього не легше, адже не в кожній вінницькій квартирі є бойлер для автономного обігріву води.

У комунальному підприємстві також деталізують причини, які призвели до припинення постачання гарячої води:

1. Наявність невідшкодованої різниці в тарифах у розрахунковій сумі понад 500 млн. грн. станом на 01.05.2021 року.

2. Неможливість застосувати нові тарифи підприємства для населення (Постанова НКРЕКП від 09.09.2020 №1671) через відсутність Постанови КМУ «Про публічні договори».

3. Невиконання зобов’язань з боку Уряду Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води (Далі – Меморандум) між КМУ, НКРЕКП, НАК «Нафтогаз України» і Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України».

4. Дія Постанови КМУ від 18 червня 2014 р. № 217, що залишає КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» без обігових коштів необхідних для придбання газу.

Про патову ситуацію чудово знають в уряді. В Мінрегіоні «санкціонували» відключення гарячої води, адже не вважають її суттєвою для українців. Більш того, заступниця міністра переконана, що гаряча вода – це ніщо інше як політичний аргумент, про який поки що можна забути.

«Кілька тепловиків з різних міст (разом вчилися сто років тому на енергетиків у Харкові) розповіли, що на початку минулого тижня в форматі zoom-конфереренції заступниця очільника Мінрегіону Наталія Хоцянівська переконувала представників міст і підприємств ТКЕ, що українці і без гарячої води не помруть.

«До виборів у нас далеко. Тому ми маємо думати, як своїх виборців обігрити взимку», - майже дослівна цитата посадовиці, якій тепловики поскаржилися на припинення гарячого водопостачання через «газові проблеми». До осені вона радить містам відшукати гроші на закупи газу», - написав у Facebook головний редактор NaПарижі Ігор Заіковатий.

За його дописом, «колишня податківиця, а нині заступниця міністра розвитку громад та територій України Хоцянівська Наталія Володимирівна живе «від виборів до виборів». Якщо вона гарячу воду сприймає як політичний аргумент місцевої влади, то у свою чергу радить «цій поважній жінці публічно заявити», а не обмежуватися «закритими» нарадами.

Олег Верлан

19 травня, 2021