Березневі температурні рекорди: перший весняний місяць на Вінниччині відмітився хвилями аномального тепла

Новини Вінниці / Березневі температурні рекорди: перший весняний місяць на Вінниччині відмітився хвилями аномального тепла

Березень 2023 року прийняв естафету лютого щодо аномальних температур, завдяки двом хвилям аномального тепла. Вони фіксувались 9-10 та 23-25 березня.

Отже, березень - це місяць пробудження. На Вінниччині перевищення температур повітря над середніми багаторічними почалося щоденно з 2 березня.

9-10 березня погода по області та Вінниці обумовлювалася  циклонічною діяльністю. Територія Вінниччини знаходилася в теплому секторі атмосферних фронтів, пов’язаних з цими циклонами. У поверхні землі та на висотах спостерігався західний  перенос, з яким поступала тепла волога повітряна маса з Атлантики. Внаслідок цього відмічалася перша хвиля аномального тепла з  денними температурами повітря в межах 15-17° тепла.

Максимальна температура повітря 17.1° тепла в Вінниці, що відмічалась 9 березня 2023-го перевищила значення абсолютного максимуму 16.4° тепла, який  був зафіксований 9 березня  1990 року.

23-25 березня погода по області та Вінниці також обумовлювалася циклонічною діяльністю. Територія Вінниччини знаходилося в теплому секторі фронтів, пов’язаних з цими циклонами, які переміщувалися з південного заходу на північний схід.  На висотах  спостерігався західний, південно західний  перенос  теплого  волого  повітря з Середземномор’я  та північної Африки. Внаслідок цього відмічалася друга  хвиля аномального тепла з високими денними температурами в межах 19-21° тепла. Максимальна температура повітря 20.8° тепла м. Вінниця, що відмічалась 24 березня 2023-го перевищила значення абсолютного максимуму 18.0° тепла, який  був зафіксований 24 березня  2008 р.   

В Могилеві-Подільському 25 березня 2023 року зафіксована найвища по області  максимальна температура повітря 22° тепла.

Неможливо не відзначити періоди суттєвих  знижень температури повітря. Надходження холодного арктичного повітря 1 та 29-30 березня з півночі, північного сходу по периферії антициклону зумовило зниження нічної температури повітря до 3-7° морозу. У Вінниці мінімальна температура повітря  30 березня опустилася до 5,4° морозу, що нижче абсолютного мінімуму 5,0° морозу зафіксованого 30 березня 1952 року.

Атмосферні фронти також принесли нестійку погоду з опадами у вигляді дощу та снігу. З 26 по 29 березня помірні, місцями значні опади випадали кожного дня. А 28 березня відбулося посилення північно-західного вітру  до 16- 21м/с.

Матеріал підготували начальник авіаметеостанції Вінниця Марина Горбата та 

начальник відділу гідрометеорологічного забезпечення та обслуговування Вінницького гідрометеоцентру Марія Кощавка

admin

3 квітня, 2023