Байден у Києві: росіян накрила хвиля істерики

Новини Вінниці / Байден у Києві: росіян накрила хвиля істерики

Прогулянка Джо Байдан по середмістю Києва означає остаточний геополітичний програш Путіна. «Крок навипередки» від американського лідера перекреслює будь-який виступ кремлівського диктатора у Москві із заявами про багатополярний світоустрій та роль у ньому РФ. Білий дім вирішив перетнути «червону лінію», чим є візит до української столиці, щоб ні в кого не було жодних сумнівів у позиції Штатів «йти до кінця». Складається враження, що росіяни виявились не готовими, а оголошена повітряна тривога не від літаків у небі над Білоруссю, а щоб перестрахуватися.

Байдена помітили біля Михайлівського собору. Під звуки повітряної тривоги президент США вшанував пам'ять загиблих захисників України.

Згодом те, що президент США перебуває у Києві, офіційно підтвердив у Telegram Зеленський, опублікувавши спільне фото з Байденом. 

«Джозефе Байдене, вітаю в Києві! Ваш візит – це надзвичайно важливий прояв підтримки для всіх українців», - зазначив очільник України.

Зі свого боку Джозеф Байден відзначив важливість своєї присутності сьогодні в Україні, яка демонструє підтримку з боку США незалежності, суверенітету й територіальної цілісності Української держави.

«Я думаю, що було б критично важливим не залишити жодного сумніву в тому, що США підтримують Україну в її війні проти жорстокої агресії», – зазначив лідер Сполучених Штатів.

Президент США зауважив, що радий знову відвідати Київ.

«Багато що змінилося з часу останньої поїздки. Сталися жахливі речі, вторгнення, але водночас українці проявили себе так, як дуже мало народів проявляли себе будь-коли у своєму захисті. І вони допомогли нам осягнути значення демократії», – зазначив Джозеф Байден.

Він також переказав вітання від членів Конгресу. За словами Джозефа Байдена, на них справив сильне враження нещодавній виступ Володимира Зеленського у Конгресі.

Президент США розповів про намір обговорити, як Сполучені Штати та союзники можуть найефективніше допомогти Україні в боротьбі за свободу та незалежність.

Вранці 20 лютого у Києві були перекриті вулиці у центрі міста, поблизу посольства США, а також дороги від посольства у сторону до центрального залізничного вокзалу.   

Представники влади – ні української, ні американської – приїзд Байдена не анонсували. Ці заходи безпеки цілком зрозумілі під час війни. 

У той же час, новина про візит Байдена стала каталізатором чергових істерик у російських пропагандистів та путіністів у соцмережах.

Олег Верлан

20 лютого, 2023