«Багато» грошей та мало товарів – як виглядала Вінниччина сторіччя тому

Новини Вінниці / «Багато» грошей та мало товарів – як виглядала Вінниччина сторіччя тому

Вінниччина потрапила в поле зору зарубіжних журналістів. Огляд того, що писали в іноземній пресі про події, які розгорталися на теренах Подільської губернії, а нині Вінницької області сторіччя тому зробив для української служба ВВС Станіслав Цалик.

Вінниччина потрапила в поле зору зарубіжних журналістів. Огляд того, що писали в іноземній пресі про події, які розгорталися на теренах Подільської губернії, сторіччя тому зробив для української служба ВВС Станіслав Цалик.

Швейцарська газета "Revue Internationale de la Croix Roug" подала звіт майора Ледерея, який з місією Міжнародного Червоного Хреста побував у Жмеринці, Проскурові (нині Хмельницький) і Кам'янці-Подільському.. В звіті йдеться про відсутність товарів повсякденного вжитку, розруху та спекуляцією.

Зазначимо, що майор доволі емоційно оцінює ситуацію.

"Пекло, яке я бачив на землі, було в Жмеринці. Купити одяг неможливо. Жінка одного лікаря зробила собі сукню з мішка, а на вокзалі в Жмеринці бачив я німецького підофіцера, що уже тиждень шукав, де би купити собі штани при 30 морозу… Паперу майже цілком нема. В готелю служниця витягала папір з клозету, мила його і таким способом робила його гідним до подальшого ужитку. Вагони, паротяги, все в руїнах. Вугілля і дров нема. […] Спекуляція, корупція, злодійство на кожному кроці», - зазначено в інформації.

Якщо товарів було обмаль, то грошових одиниць, які були у вжитку, більш ніж достатньо –  корони, карбованці, польські та німецькі марки, рублі – гетьманські та думські, їх ще називали "керенками". Крім того «ходили» царські, советські, а також гривні. Найбільше цінувалась гривня.

За інформацією тижевика «Воля» у Вінниці, «гривні ціняться у 8-9 разів дорожче від совітських рублів. Більшовики примушують брати совітські гроші нарівні з іншими, але по селах ніхто совітських грошей не приймає. Ходять лише українські, царські та думські".

Щодо курсу валют, то він виглядав наступним чином

1 корона = 9 карбованців [Директорії УНР],

1 марка польська = 12 карбованців,

1 марка німецька = 16 карбованців,

1000 рублів думських ["керенки"] = 4600 карбованців,

2000 гривень = 3200 карбованців,

1000 карбованців гетьманських = 1450 карбованців".

Зазначимо, що нині «найбажанішою» для вінничан валютою є долар. Нині одна гривня складає  $0,041$ США, а от російський рубль $0,015 $ США. Що, ж це, напевне, ілюструє зміни, які відбулися в Україні та загалом у світі за останні сто років.

Марина Карабай

6 березня, 2020