Бабійчук-гейт: Вінницькому госпіталі інвалідів не вистачає коштів, тому комісія має з’ясувати причини помилок

Новини Вінниці / Бабійчук-гейт: Вінницькому госпіталі інвалідів не вистачає коштів, тому комісія має з’ясувати причини помилок

У сесійній залі Вінницької облради 19 липня представники ветеранських організацій разом з посадовцями та депутатами намагалися розв’язати проблему недофінансування Вінницького госпіталю інвалідів. Нібито через технічні помилки. Це не перший конфлікт навколо закладу та його очільника Валерія Бабійчука. Але прихильність обласної влади мінімізує його участь у дефіциті коштів і наслідках.

У сесійній залі Вінницької облради 19 липня представники ветеранських організацій разом з посадовцями та депутатами намагалися розв’язати проблему недофінансування Вінницького госпіталю інвалідів. Нібито через технічні помилки. Це не перший конфлікт навколо закладу та його очільника Валерія Бабійчука. Вони епізодично виникають...   

Зазначимо, що Вінницький обласний госпіталь інвалідів війни – єдиний заклад, де понад десятиріччя представники однією родини займають ключові пости. В обласній раді кількох скликань не вбачали конфлікту цьому. Проте нині очільнику госпіталю згадали «родинні зв’язки»  через те, що з атовців стали вимагати гроші за послуги, а у закладі почали казати про скорочення. Ветерани прийшли «бунтувати», а точніше вимагати зберегти заклад та умови.

«Конфлікт лише наростає: директор медзакладу обласної ради Валерій Бабійчук попередив про скорочення штату – 160 медиків можуть звільнити. Причина – брак коштів, - написав у Facebook голова обладміністрації Сергій Борзов, додавши, що заклад є комунальним, а керівника госпіталю призначають депутати обласної ради.

Він підкреслив, що на зустрічі ветерани вимагали не допустити звільнення персоналу, призначити нового керівника - кризового менеджера та завершити ревізію фінансів, питань щодо оренди площ та медпакетів із Національною службою здоров'я України.

Мова йде про здоров’я вінничан і мільйони державних коштів. Так, НСЗУ кошти виділяє. Значні кошти. Але в самому госпіталі треба адекватно вносити електронні записи про всіх пацієнтів. Тоді заклад не буде втрачати кошти. Якщо торік госпіталь отримував глобальний бюджет від НСЗУ, то у 2021 році – за кількістю зареєстрованою кількістю пацієнтів. Тому медикам треба реально показувати свою роботу», - зазначив губернатор.

У свою чергу голова облради Вячеслав Соколовий заспокоїв присутніх, що ніякої ліквідації Вінницького госпіталю ветеранів війни за його каденції не буде.

«Сьогодні я сказав це нашим захисникам та захисницям, які стурбовані роботою закладу і прийшли на зустріч до обласної ради. І це не просто слова! Цього року Вінницька обласна Рада виділила 2,5 млн грн на придбання кисневої станції високої потужності для госпіталю та 1,5 млн грн – на капремонт системи забезпечення централізованої подачі кисню. Ще 1 млн грн виділила Вінницька міська рада. Тобто ми доукомплектовуємо шпиталь дороговартісним медичним обладнанням, тоді як в інших регіонах такі заклади були просто ліквідовані. Це вже говорить про те, що ми зацікавлені в його роботі, а головне - в тому, щоб ветерани мали де отримати якісні безкоштовні медичні послуги та пройти реабілітацію», - написав у Facebook В.Соколовий.

Він підтверджує, що «проблеми в роботі госпіталю є», і в першу чергу – «фінансові, що й потягнули за собою кадрові питання, харчування, тощо».

«Вже працює комісія облдержадміністрації, яка вивчає причини недофінансування медзакладу. До її складу делеговано депутатів облради», - зауважив Вячеслав Соколовий. 

За його словами, наразі відомо, що у 2021-му заклад недоотримує близько 19 млн грн на рік, які мають бути перераховані НСЗУ відповідно до укладених договорів.

«Це ті кошти, що покривають зарплату, лікарські засоби, харчування. Попередньо - причина недоотримання коштів в тому, що надані лікарями госпіталю медичні послуги не коректно вносились в електронну систему eHealth, яка забезпечує реалізацію програми медичних гарантій населення. Якщо остаточні висновки комісії підтвердять цю причину, то питання фінансування шпиталю вирішиться шляхом налаштування роботи закладу з системою eHealth. Результати роботи комісії будуть вже на цьому тижні», - підкреслив голова облради.

Підсумовуючи результати зустрічі, він додав, що вирішили дочекатися остаточних висновків комісії, ініціювати збори трудового колективу, на них озвучити проблематику, а також відшукати шляхи вирішення для нормалізації роботи закладу.

Втім, В.Соколовий обійшов тему свого ставлення до очільника закладу та не став завіряти, що посадовця, який з 1987 року керує госпіталем, можливо, слід міняти.

Олег Верлан

19 липня, 2021