Австрійський проект BAUHAUS TANZT відкрив у Вінниці Air Гогольfest (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Австрійський проект BAUHAUS TANZT відкрив у Вінниці Air Гогольfest (ВІДЕО)

Опівдні 17 листопада на території колишнього заводу «Кристал» відкрився фестиваль Air ГогольFest. Два дні безперервних вистав, інсталяцій, музики, лекцій – і все це вперше у Вінниці. Такий формат фестивалю для нашого міста є абсолютно унікальним.

Опівдні 17 листопада на території колишнього заводу «Кристал» відкрився фестиваль Air ГогольFest. Два дні безперервних вистав, інсталяцій, музики, лекцій – і все це вперше у Вінниці. Такий формат фестивалю для нашого міста є абсолютно унікальним.

Розпочався Air ГогольFest із виступу проекту Bauhaus Tanzt, міжнародного колективу, який базується у Відні. Колишня зала заводу «Кристал» перетворилася у глядацький зал і сцену. Радянські промислові об’єкти, таким чином, хоча б на кілька годин перетворилися у центр сучасного мистецтва.

Цей проект натхненний авангардним футуристичним балетом Triadisches Ballett, який був вперше представлений відомим німецьким митцем Оскаром Шлеммером в 1922 році і став одним з найбільш резонансним балетом свого часу. У найкращих традиціях Баухаусу вистава є міждисциплінарною та поєднує музику, танець та візуальне мистецтво. Три танцівниці відображають концепцію тріадичності, задану Оскаром Шлеммером, а піаніст виконує Сонати та Інтерлюди Джона Кейджа іноді перериваючись на імпровізацію. Особливістю витвору Кейджа є виконання композиції на підготовленому фортепіано. Композитор занотував не тільки ноти, а й модифікації струн інструменту, що досягаються за допомогою будівельних гривнів. Таким чином звук фортепіано набуває нових, незвичайних забарвлень.

Не тільки квітневий виступ об’єднує Bauhaus Tanzt з Україною. Костюми для вистави, що є одним з центральних елеменів витвору були розробленні та створені українським брендом OVA.L. В противагу традиційному танцювальному костюму, що допомагає руху виконавця, костюми Bauhaus Tanzt модифікують та визначають рух танцівниць.

Одною з головних концепції оригінального балету Triadisches Ballett Оскара Шлеммера є роль людської ідентифікації в мистецтві. На початку століття світ стояв на порозі індустріальної революції, ідеї якої захоплювали митців та породжували дискусії. Сьогодні, коли технології не тільки замінили фізичну працю людини, а й формують власний інтелект, питання не витрачає актуальності. Саме воно є центральною темою дослідження у виставі Bauhaus Tanzt.

Bauhaus Tanzt – це експериментальна інтерпретація Тріадичного балету, створеного в 1922 році. У цій роботі творчий підхід відображає метод, запропонований "дизайнером танцю" Оскаром Шлеммером: практичне дослідження теорії художника про вплив історичного контексту на створення і сприйняття твору. Більшість перформативними робіт Шлеммера засновані на простих рухах і традиційних хореографічних методах. У такому ключі Bauhaus Tanzt представляє ідею деконтекстуалізаціі в творчості художника, де викликом для естетики є контекст, в якому представлений танець.

Однією з особливостей робіт Шлеммера є сприйняття танцівника як інструменту для оживлення костюма. Художник постарався уникнути присутності танцюриста за допомогою костюма, руху і декорації. Незважаючи на це, тіло все ж залишається головним медіумом в танці художника. Цей феномен - ще одна тема для дослідження в творі Bauhaus Tanzt.

Виконавці:
Паула Доминичи (Австрія)
Паула народилася у Відні. З 2013 року вона вивчає сучасний танець в університет ім. Антона Брукнера, Лінц. Крім цього Паула працювала як хореограф і танцюрист з Rose Breuss, Jianan Qu, Ives Thuwis, Jememias Altmann і іншими.

Анна Поссарніг (Австрія)
Анна народилася в Клагенфурті, де і почався її творчий шлях. Вона випускниця курсу сучасного і модерного танцю в Studio an der Wien. Після закінчення навчання, вона була солісткою в Neoba Danse company і Barkati Dance Companyр, працювала для Liz King DID і Tanzcoop ensemble. У 2016 році Анна закінчила програму бакалавра "Сучасний танець / Перфоманс / Педагогіка" в університеті ім. Антона Брукнера, Лінц. Також Анна пройшла навчання і отримала ліцензію для викладання за методом GYROKINESIS®.

Амір А. Ахмаді (Іран)
Амір А. Ахмаді народився в Ірані. Він вивчав інженерію в університеті Ахваз, а також гру на фортепіано, музичну теорію і композицію самостійно. Після закінчення університету він переїхав до Австрії вивчати музику. Він був студентом університету ім. Антона Брукнера, Лінц під керівництвом професора Carola Bauckholt. Крім цього він працює музикантом і організатором різноманітних культурних заходів в Австрії та Ірані. У 2015 він заснував ансамбль Studio Fugu.
Марія Шурхал (Україна)

Марія народилася і виросла в Києві. Тут вона зробив перші танцювальні кроки в Київській муніципальній Академії танцю ім. Сержа Лифаря. З 2013 Марія навчається на програмі бакалавра "Сучасний танець/Перфоманс/Педагогіка" в університеті ім. Антона Брукнера, Лінц. Марія активно залучена в локальне і міжнародне культурне життя. Вона працювала з такими хореографами як Rose Breuss, Jarek Cemerek, Regina van Berkel, Eldad Ben Sasson і виступала в Brucknerhaus, Festspielhaus St. Pölten, WERK X, Ursulinen Hof, тощо.

Антон Булгаков

17 листопада, 2018