Атака на Кримський міст змусила росіян використати арсенал ракет та дронів раніше плану

Новини Вінниці / Атака на Кримський міст змусила росіян використати арсенал ракет та дронів раніше плану

Влітку було відомо, що росіяни планують нищити енергетичну інфраструктуру України з початком опалювального сезону. У Кремлі розраховували, що українці почнуть мерзнути, і цим РФ змусить Київ піти на переговори. Проте вибух на Кримському мосту та негативні для Путіна явища у російському суспільстві змінили попередні «розрахунки». Тому ракетні та «дронові» атаки розпочались 10 жовтня.

Росія 10 жовтня здійснила масовану атаку на Україну, випустивши впродовж п'яти годин понад 80 ракет і більш ніж 20 ударних дронів. Цілі – київські вулиці та енергетичні об’єкти по країні. Схоже, що саме так Москва вирішила помститись за пошкодження Кримського мосту. Адже, за версією Путіна, інцидент влаштували українські спецслужби.

Щоб максимально подолати нашу систему ППО, ворог наносив удари з різних напрямків і різними типами ракет. Основними цілями ураження стали об'єкти цивільної інфраструктури.

За словами речника ПС ЗСУ Юрія Ігната, щодо наземного типу ракет – це передусім «Іскандер-К», «Іскандер-М», а повітряного – це Х-101, Х-555, які запускають з бомбардувальників стратегічної авіації Ту-95 і Ту-160. До тих пусків було задіяно 11 літаків. Переважно вони це роблять з району Каспію та, ймовірно, інших місць, з території Росії. Ракета Х-101, наприклад, коштує до 13 млн доларів. Ці ракети можуть летіти на відстань 5500 км.

Ще один тип – це ракета «Калібр» морського базування. Їхня вартість – 6 млн доларів. Її запускають з кораблів та човнів, які зосереджені в акваторії Чорного моря.

Крім того, сьогодні були обстріли ракетами ЗРК С-300. Їх використовують у прифронтових містах, зокрема у Запорізькій, Миколаївській та Харківській областях. Були й запуски ракет РСЗВ «Торнадо-С».

Також ворог застосував приблизно 20 дронів-камікадзе, 13 з яких знищено. Щодо 83 крилатих та балістичних ракет, то збито було 43.  

«Росіянам не вдалося зламати українську армію, тому такими обстрілами вони хочуть залякати народ, посіяти паніку. Тому вони будуть намагатися бити по енергетиці країни. Від електрики залежить решта послуг – і вода, і тепло тощо. Це їхня мета, яку вони могли б заготувати трохи на пізніше, дочекавшись больш холодної погоди, щоби болючіше вдарити. Але вирішили зараз, вочевидь, через Кримський міст. І, це, можливо, не востаннє, коли вони так роблять», - зазначив Ю.Ігнат.

Запас ракет у росіян не безмежний. Використавши під час теплого жовтня доволі великий ресурс, вони стикнуться з дефіцитом під час холодів.   

Сьогодні, 11 жовтня, вранці почалась чергова атака. Зокрема на Ладижинську ТЕС двома іранськими «літаючими мопедами».

До речі, за словами спікера Одеської ОВА Сергія Братчука, на світанку над Одеською областю сили ППО збили три дрони-камікадзе «Shahed-136», якими атакували регіон, а ще п'ять безпілотників збили над Миколаївською областю.

Олег Верлан

11 жовтня, 2022