Атака коштувала Росії щонайменше $1,27 млрд. У постраждалих містах уточнили дані про наслідки та загиблих

Новини Вінниці / Атака коштувала Росії щонайменше $1,27 млрд. У постраждалих містах уточнили дані про наслідки та загиблих

Вночі та вранці 29 грудня Росія витратила на чергову масовану атаку по Україні щонайменше 1,273 млрд дол. Заради того, аби вбити та поранити більше сотні цивільних, зруйнувати десятки будинків і залишити на декілька годин без світла сотні тисяч людей. Судячи по коментарям у соцмережах, росіяни залишились задоволеними. Раніше казали про «промиті мізки», будуть казати про розумову відсталість значної частини російського суспільства.

Отже, загальну вартість витраченого на нічні дронові та ранкові ракетні удари підрахували журналісти. Ворог випустив по Україні:

  • 36 ударних БПЛА Shahed-136/131;
  • щонайменше 90 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55;
  • 8 крилатих ракет Х-22/Х-32;
  • 14 балістичних ракет С-300/С-400/ «Іскандер-М»; 
  • 5 аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал»; 
  • 4 протирадіолокаційні ракети Х-31П; 
  • одну ракету Х-59.

Гіперзвукова ракета Х-47 «Кинджал» може коштувати від $10 млн і вище, загальна вартість 5 пусків – $50 млн.

Іранські ударні безпілотники Shahed-136/131, згідно з інформацією у відкритих джерелах, коштують від $20 тис до $50 тис за одиницю. Тобто, щонайменше 36 таких БпЛА коштували 720 тис дол. 

 

За даними Forbes, вартість ракети Х-101 становить $13 млн, тобто загальна вартість випущених ракет – 1,17 млрд дол.

Вартість ракети Х-22 оцінюють в $1 млн, тобто загальна сума за випущені ракети становить $8 млн.

Балістична ракета "Іскандер-М" може коштувати $3 млн, загальна вартість усіх випущених ракет цього типу – $42 млн. 

Також, за іншими даними Forbes, вартість ракети Х-31П та Х-59 – по $0,5 млн. Таким чином загальна вартість становить 2,5 млн дол. 

Отже, загалом ракети та безпілотники, випущені по Україні вночі та вранці 29 грудня коштували Росії 1 млрд 273 млн 220 тис дол. 

Для порівняння це третина річного бюджету Красноярського краю (Сибір, один з найбільших субєктів РФ, 2,8 млн населення,). До речі, дефіцит бюджет краю складає 13%.  Також витрачені за ніч і ранок когшти дорівнюють річному бюджету республіки Дагестан з 3,2 млн жителів.

Тепер про наслідки.

Київ

Столиця була атакована кількома десятками ракет різного типу. Вони заходили на місто хвилями і з різних напрямків. Силами та засобами ППО було уражено понад три десятки повітряних цілей.

Пошкоджена будівля станції м.Лук’янівська, вхід до метро закритий, потяги проїжджають станцію без зупинок.

В Подільському районі було загоряння складу на площі орієнтовно 3000 м2.

В Святошинському р-ні фіксували загоряння незаселеного багатоповерхового будинку та загоряння трьох автомобілів.

В Шевченківському р-ні зафіксовано загоряння в недобудованому бізнес-центрі, пошкодження житлового будинку, загоряння на території гаражів, пожежа на території складських приміщень, на території нежитлової забудови.

В Дарницькому р-ні - пошкодження житлового багатоповерхового будинку, одного приватного будинку.

Станом на 14:30, внаслідок ракетного удару загинуло 4 особи. постраждало 29 осіб.

Одеса

Після нічної атаки дронами, зранку росіяни нанесли по Одесі ракетний удар. Ворог поцілив у житлові будинки мирних жителів.

Щодо нічної атаки ударними безпілотниками, то в Одеському районі сталося влучання в законсервовану будівлю одного з об'єктів інфраструктури. А в Одесі уламками збитого безпілотника пошкоджено багатоповерхівку. Виникла пожежа, яку оперативно ліквідували співробітники ДСНС. 10 «шахедів» знищили наші сили ППО.

Внаслідок ворожої атаки в Одесі загинуло троє людей. Ще 24 особи отримали меддопомогу. В лікарнях знаходяться 14 мешканців, з них - двоє дітей.

Запоріжжя

З 07:30 по 08:25 нанесено масований ракетний удар по Запоріжжю. Цілями ворога стали території кількох підприємств міста.

Одна з ракет влучила по відкритій місцевості, ще одна зруйнувала приватний будинок. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджено багатоповерхівки в одному з районів обласного центру.

Кількість загиблих в результаті ранкового ракетного удару рашистів в Запоріжжі зросла до 6 осіб.

Одну з ворожих ракет було збито засобами ППО в Запорізькому районі.

Львів

Уночі Львівщину атакували 14 безпілотниками типу «шахед». 8 з них збили захисники. В одному з підприємств у Львові, де було влучання, зафіксували часткове руйнування адмінбудівлі та виробничих цехів. Без жертв та постраждалих.

Уранці область атакували 15 ракет. 10 з них Сили ППО знищили.

Унаслідок влучання ракети у багатоповерхівку на вулиці Хоткевича у Львові загинув 44-річний чоловік. 17 осіб, зокрема одна дитина, постраждали. Пʼятьох людей госпіталізували.

7 житлових будинків зазнали значних руйнувань, ще 11 – пошкоджені меншою мірою. Також постраждали 2 ліцеї і дитсадок.

Також є ракетні влучання в один із інфраструктурних обʼєктів у Дрогобицькому районі. Попередньо без жертв. У Стрийському та Львівському районах уламки ракет впали в полі.

Дніпро

У небі над Дніпропетровщиною збили 18 ракет.

Через влучання по Дніпру, на жаль, вже 6 загиблих. 28 постраждалих. Серед них – 1,5-річна дитина.

Окрім торгового центру і пологового будинку, в місті зруйнований вщент один приватний будинок, пошкоджені 8 адмінбудівель, щонайменше два десятки багатоповерхівок, автівки.

Є приліт і у Новомосковську. Постраждали дві людини. Понівечені 13 приватних осель.

Харків

Окупанти завдали 22 удари по місту, попередньо – ракетами С-300.

Постраждали приміщення Обласного центру онкології. У кількох корпусах медзакладу вибуховою хвилею пошкоджено близько 70 вікон та дах на площі 30 кв.м.

Внаслідок ударів загинули троє чоловіків, працівників одного із цивільних підприємств. Ще 11 осіб отримали поранення.