«Атака клонів»: вінничанам пропонують «полтавський» варіант NaПарижі

Новини Вінниці / «Атака клонів»: вінничанам пропонують «полтавський» варіант NaПарижі

Створення клонів вінницьких інтернет-видань не є чимось оригінальним. Інколи «автори» обирають навіть більш простий шлях – викупають існуючу сторінку чи групу з підписниками у соцмережі та перейменовують її. У потаємних куточках Facebook наразі можна відшукати нібито «клон» NaПарижі. Раніше ця група була полтавською, а тепер суто вінницька…

Створення клонів вінницьких інтернет-видань не є чимось оригінальним. Інколи «автори» обирають навіть більш простий шлях – викупають існуючу сторінку чи групу з підписниками у соцмережі та перейменовують її. У Facebook наразі можна відшукати й клон сторінки спільноти NaПарижі. Раніше клон мав полтавські «гени», тобто був орієнтований на полтавську аудиторію, тепер суто вінницьку…

Почнемо з того, що у жовтні 2017-го були створені інтернет-видання, сторінка та група у Facebook з однаковою назвою – NaПарижі (naparise, NaПариже). Творчий колектив не претендує на «першість» у назві - назва «народна», як і видання, яке ніколи не лобіювало інтересів конкретної політичної сили, хоча і має певні політичні симпатії.  Така позиція дала свої результати - нині видання має свою аудиторію та певний імідж.

Щодо групи NaПарижі, то вона трохи живе «власним» життям. Це нормально…

Нещодавно в групи з’явився «двійник» з назвою «У Вінниці на «Парижі».  

Цікаво те, що ще на початку року група «орієнтувалася» на полтавського читача. І називалася «Свідомою Полтавою».

Більш того, вона прив’язана до сторінки під назвою «Свідома Україна», яка має тісні зв’язки з групами у різних містах нашої держави.

Адміністраторами сьогоднішньої групи «У Вінниці на «Парижі» виступають акаунти нібито людей, які зазначають, що живуть у Києві.

«Винятком» можна назвати хіба що сторінку «TheВінницяTimes».

Саме з неї наповнюється фактично половина контенту групи «У Вінниці на «Парижі», зокрема і публікації NaПарижі.

Чи складається у відвідувача хибне враження, що не випадково новини опиняються у групі? Однозначно сказати важко.

Створення «клонів» та прив’язка їх до оригіналу не є складним чи унікальним явищем. Вірогідно, насичення мережі стимулює наближення місцевих виборів. Не за горами й обрання парламенту. Тому попит на інфовкиди, зокрема з «клонів», у найближчі роки буде передбачувано великим.  Хочеться вірити, що користувач мережі розрізнятиме різні ресурси.

Олег Верлан

24 серпня, 2020