«Антимосковська революція» у Хмельницкому: після побиття військового містяни «відібрали» у УПЦ МП собор

Новини Вінниці / «Антимосковська революція» у Хмельницкому: після побиття військового містяни «відібрали» у УПЦ МП собор

Інцидент з побитям добровольця ЗСУ Артура Ананьєва під час служіння у Свято-Покровському кафедральному соборі УПЦ МП спровокував низку подій, які призвели до того, що місцеві активісти прийшли під двері церкви і проголосували за перехід до ПЦУ. У храмі вже відбулася перша молитва українською мовою.

Нагадаємо, сьогодні, 2 квітня, вранці під час служіння у соборі священики побили військового. Інцидент набрав національного розголосу.

Містяни організували зібрання, створили ревізійну комісію, яку очолив Юрій Смаль. Комісії передали ключи від храму.

За його словами, до собору зайшла ревізійна комісія, ЗМІ й попередній секретар храму Олександр Рибчинський. Вони описують майно.

За попередніми даними, на зібранні офіційно зареєструвалося 1235 людей.

У понеділок, додав Смаль, представники комісії нестимуть документи про перереєстрацію релігійної громади в ОВА.

Разом з тим, як повідомляє кореспондент hromadske, у соборі вже відбулася перша молитва українською мовою. Також люди у храмі співали пісні, зокрема гімн України.

Першу українськомовну молитву вже прокоментував міський голова Хмельницького Олександр Симчишин, він також опублікував відео молитви.

Військовий капелан ЗСУ архімандрит Даниїл (Тарнавський) у коментарі hromadske розповів, що зараз "відбуваються офіційні перереєстраційні заходи".

«Ми описуємо майно, яке належить кафедральному собору, щоб завтра тут нічого не винесли і не сказали, що хтось щось вкрав», — сказав він.

Після цього собор опечатають, а згодом у церкві почне проводити богослужіння ПЦУ.

«Сьогодні вранці в соціальних мережах почало поширюватися відео з зафіксованим на ньому побиттям військовослужбовця під час богослужіння в одній з релігійних споруд міста Хмельницького. За даним фактом слідчі Хмельницького райуправління поліції ГУНП в Хмельницькій області відкрили провадження за ч 2 статті 296 Кримінального кодексу України – хуліганство. Наразі поліцейські з’ясовують усі обставини конфлікту, опитують свідків та учасників події», - зазначили у секторі комунікації поліції Хмельницької області.

Олег Верлан

2 квітня, 2023