Афганські таліби оголосили війни союзнику Росії Ірану та захопили прикордонні об’єкти

Новини Вінниці / Афганські таліби оголосили війни союзнику Росії Ірану та захопили прикордонні об’єкти

Союзнику Росії – Ірану – оголосили війну та вже її розпочали. Таліби Афганістану зайняли прикордонний пост та знищили військовий контингент на сході іранської території.

До джихаду проти шиїтського Ірану афганських талібів, які сповідують іншу течію ісламу – сунізм – спонукали «прикордонні протиріччя».    

Конфлікт спровокували права на воду у прикордонні. Річка Гільменд тече з афганських гір до іранської провінції Сістан, де впадає в озеро, яке постійно пересихає. Через посуху у Сістані іранська влада звинуватила талібів у порушенні договору 1973 року та будівництві додаткових дамб на річці. Це ускладнює ситуацію з водою. Таліби відкинули це звинувачення. А ще у МЗС Ірану заявили, що Іран не визнає талібів і «наполягає на необхідності створення інклюзивного уряду в Афганістані».

Лідер Талібану Абдулхамід Хорасані сьогодні оголосив війну Ірану. На кордоні вчора почались бойові дії. Афганці застосували живу силу та бронетехніку, яку свого часу в Афганістані залишили американці ще демократичному уряду.

«Якщо старійшини дозволять джихад, ми скоро завоюємо Іран», – заявив один з ватажків талібів.

Наразі повідомляється, що таліби захопили іранську військову базу в провінції Німруз. Серед їх гучних заяв – захоплення Тегарану у найближчий час.

У західній пресі події у Передній Азії представляються неоднозначно. Ісламісти- терористи воюють з ісламістами-терористами. Іран є союзником РФ, допомагає Москві дронами. У свою чергу росіяни, хоча у визнали Талібан терористами, але намагаються дружити з цим пуштунським рухом. Але сумнівно, аби Москва змогла стати посередником у конфлікті двох режимів.

Олег Верлан

28 травня, 2023