Афера з військовими товарами: вінничанину світить до 12 років ув’язнення

Новини Вінниці / Афера з військовими товарами: вінничанину світить до 12 років ув’язнення

До суду скеровано обвинувальний акт стосовно вінничанина. Чоловіку інкримінують "продаж" неіснуючих військових товарів на 1,8 млн.

Як повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури, кримінальне провадження здійснювалось за ч. 4 ст. 190 (в редакції закону № 2617-VIII від 22.11.2018), ч. 1 ст. 209 КК України (заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживанні довірою (шахрайство), вчинене в особливо великих розмірах та легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

Розслідуванням встановлено, що мешканець Вінниці восени 2022 року познайомився з одеським підприємцем, який займається продажем електроніки та волонтерською діяльністю і шукає для військових портативні зарядні електростанції та супутникові системи «Starlink». Вінничанин пообіцяв упродовж місяця поставити йому дефіцитні військові товари за умови отримання грошей наперед.

Слідчі поліції довели, що 35-річний вінничанин вигадав злочинний план з псевдопродажу неіснуючих 22-х супутникових систем «Starlink» та 50-ти портативних зарядних електростанцій, щоб заволодіти грошима. 

На виконання досягнутої домовленості підприємець перерахував 1,8 млн грн на банківські рахунки вінничанина, але той товар не поставив, а гроші конвертував у готівку та витратив на власні потреби.

У разі доведення винуватості у скоєнні інкримінованих кримінальних правопорушень перед судом, чоловікові загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі ГУ Нацполіції у Вінницькій області.

Макс Мельник

5 грудня, 2023