Афера з аліментником: на Вінниччині до суду передали справу держвиконавця, якому за підробку документації світить штраф

Новини Вінниці / Афера з аліментником: на Вінниччині до суду передали справу держвиконавця, якому за підробку документації світить штраф

Вінницькі слідчі направили до суду справу держвиконавця, який неправомірно зняв арешт з майна неплатника аліментів. Саме це – зняття арешту – дозволило злісному аліментнику, який заборгував на оплату утримання та навчання дитини близько 170 тисяч гривень, переписати на свою матір земельну ділянку.

Вінницькі слідчі направили до суду справу держвиконавця, який неправомірно зняв арешт з майна неплатника аліментів. Саме це – зняття арешту – дозволило злісному аліментнику, який заборгував на оплату утримання та навчання дитини близько 170 тисяч гривень, переписати на свою матір земельну ділянку.

Як повідомляють у відділі комунікації ГУНП у Вінницькій області, 17 червня з обвинувальним актом матеріали справи, фігурантом якої є 37-річний державний виконавець, направлені на розгляд суду.

Подібні прецеденти є рідкістю навіть у межах України. Зазвичай, держвиконавці «викручуються» з таких ситуацій.

Слідством доведено, що у липні минулого року головним державним виконавцем одного з міськрайонних відділів виконавчої служби було відкрито виконавче провадження про стягнення аліментів з боржника на утримання повнолітньої дитини, яка продовжує навчання у виші.

У зв’язку з заборгованістю неплатника аліментів внесено до Єдиного реєстру боржників та накладено арешт на його майно - квартиру та земельну ділянку.

У вересні 2020-го посадовець, знаючи, що заборгованість не погашена, маючи доступ до інформації, яка обробляється в автоматизованій системі Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень, і не маючи законних підстав, змінив електронний документ. Він вніс завідомо неправдиві дані про відсутність заборгованості.

Це дало змогу неплатнику аліментів у той самий день відчужити земельну ділянку на користь своєї матері. Після цієї оборудки посадовець знову змінив електронний запис із зазначенням заборгованості неплатника аліментів. Посадовий злочин зі «слідами», адже записи реєструються.  

31 травня 2021 року слідчі обласного главку поліції Вінниччини державному виконавцю оголосили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого, ч.1 ст. 362 Кримінального кодексу України (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу що неї). 

Досудове розслідування цього кримінального провадження завершено та сьогодні, 17 червня, з обвинувальним актом направлено до суду. Посадовцю загрожує штраф до 68 тисяч гривень або виправні роботи на строк до 2-х років.

Якщо проаналізувати розмір боргу по аліментам із штрафом, то навіть вирок суду буде вигідний аліментнику. Якщо держвиконавця не звільнять, то і йому. А якщо звільнять, то посадовцю нічого не заважає через суд поновитися…   

Олег Верлан

17 червня, 2021