Аби запобігти поширенню COVID-19 уряд України планує амністувати засуджених. Що пропонують та чи вступить в силу зареєстрований законопроєкт?

Новини Вінниці / Аби запобігти поширенню COVID-19 уряд України планує амністувати засуджених. Що пропонують та чи вступить в силу зареєстрований законопроєкт?

У рамках запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про амністію засуджених. Ініціатором виступив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

У рамках запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про амністію засуджених. Ініціатором виступив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Директор Державної установи "Центр пробації" Олег Янчук в ефірі Українського радіо розповів, що влада України розглядає перспективу застосування альтернативних форм відбуття покарання за злочини замість ув'язнення, а також впровадження амністії. І вже вчора 27 квітня, даний законопроєкт був зареєструваний, однак його текст наразі відсутній.

За словами експерта, існує урядова програма, яка спрямована на розширення альтернативних форм відбуття покарання замість позбавлення волі, а також на перегляд кримінального закону і створення більших можливостей для людей, які не чинили важких злочинів, пов’язаних з насильством, вбивством чи тероризмом.

На думку Янчука, засуджені за злочини, які не несуть небезпеки життю і здоров’ю інших людей, не повинні опинятися в місцях позбавлення волі. За його словами, для реалізації ініціативи необхідні певні законодавчі акти, наприклад, закон про амністію.

У якості прикладу Янчук навів досвід інших країн, де за останній час на тлі пандемії коронавірусу звільнили тисячі в'язнів.

Слід зауважити, що у разі погодження документу та підтримки Ради, засуджені за шахрайство та крадіжки можуть вийти на волю. Хочеться вірити, що в уряді та парламенті усвідомлюють наслідки, адже більшість звільнених можуть повернутися до тієї справи, до якої мають неабиякий хист. 

Ірина Заіковата

28 квітня, 2020