Абонплата за опалення та воду: скільки вінничани платитимуть і куди кошти витратять

Новини Вінниці / Абонплата за опалення та воду: скільки вінничани платитимуть і куди кошти витратять

Згідно з ухваленим законом "Про житлово-комунальні послуги" вінничани й усі українці повинні будуть сплачувати абонентську плату за воду, опалення та вивезення сміття. Наразі в тарифах витрати на утримання й ремонт інфраструктури не закладені, й як запевняє Уряд з введенням абонентської плати гроші на це з'являться.

Згідно з ухваленим законом "Про житлово-комунальні послуги" вінничани й усі українці повинні будуть сплачувати абонентську плату за воду, опалення та вивезення сміття. Наразі в тарифах витрати на утримання й ремонт інфраструктури не закладені, й, як запевняє уряд, з введенням абонентської плати гроші на це з'являться.

Тобто, українцям надали вибір: або люди об'єднуються всім будинком (наприклад, створюють ОСББ) і підписують колективні договори на постачання води, тепла, вивезення сміття, або ж кожен самостійно укладає індивідуальні угоди й платить абонплату.

Колективна угода, в даному випадку, зобов'язує мешканців будинку самим відповідати за стан інфраструктури, наймати компанію, що займається ремонтом. І тому не платити абонплату. Описане вище нововведення відклали до кінця карантину, проте зараз у Верховній Раді розглядають можливість ввести абонплату вже з 1 січня 2021 року.

Натомість, розмір даної абонплати буде регулярно зростати, адже його прив'язали до розміру прожиткового мінімуму, який переглядають двічі на рік, і наступного року може становити більш ніж 100 грн на місяць із кожної квартири.

Отже, хто ж буде платити абонплату за воду, опалення та сміття?

Платити доведеться всім. Ось тільки в разі, якщо є ОСББ, то розмір такого платежу можна визначати самостійно. А в деяких випадках може виявитися, що досить тих внесків, які вже діють.

Член НКРЕКП Ольга Бабій розповіла OBOZREVATEL, що з 2018-го в тарифах не закладені суми на обслуговування й ремонт мереж. Відбулася законодавча колізія, внаслідок якої в постачальників, за її словами, іноді немає грошей навіть на те, щоб надрукувати і виставити платіжки.

"Абонентська плата за комунальні послуги діятиме доти, доки співвласники багатоквартирного будинку не зберуться і не ухвалять рішення найняти свою компанію, яка буде займатися комунікаціями. Головним завданням було відокремити монополіста від мереж. Але на час, поки співвласники багатоквартирних будинків не зробили свій вибір, вони платитимуть абонентську плату для того, щоб їхні комунікації хтось обслуговував. Це як постачальник останньої надії", – говорить Бабій.

Яким буде розмір абонплати?

Кабінет міністрів своєю постановою №808 уже визначив формулу граничного розміру:

2* прожитковий мінімум * 2,58 * 0,15 * К, * де:

2,58 – середня кількість осіб у сім'ї;

0,15 – середня частка витрат на комуналку від загального доходу сім'ї;

К – коефіцієнт (для опалення й води – 0,019, для сміття – 0,009).

Наприклад, із грудня прожитковий мінімум в Україні становитиме 2189 грн. Так, абонплата за воду та опалення коштуватиме 32,19 грн, а за сміття – 15,2 грн. Тобто в сумі потрібно буде платити близько 111,7 грн на місяць (за умови, якщо є гаряча, холодна вода та опалення).

Коли повинні ввести абонплату?

Абонплату вже повинні були ввести, але рішення відтермінували через карантин. За чинними правилами, є п'ять місяців із моменту закінчення карантинних обмежень для того, щоб вибрати індивідуальний і колективний договір. Колективний (для ОСББ) без абонплати, та індивідуальний (якщо немає ОСББ) – з абонплатою.

Але оскільки карантин затягнувся і, найімовірніше, найближчим часом не закінчиться, низка народних депутатів на чолі з Вікторією Гриб пропонує скоротити терміни до 1 січня 2021 року. Мовляв, всі, хто до цього часу не визначиться, автоматично перейдуть на індивідуальні договори (законопроєкт №4383).

Якщо за документ встигнуть проголосувати, більшості українців доведеться сплатити абонплату практично за всі комунальні послуги вже із січня наступного року. В іншому разі, чим довше триватиме карантин, тим пізніше введуть абонентську плату.