«12 березня – не «час ікс» - вінничанам радять не «штурмувати» банки, щоб отримати «живі» субсидії (ВІДЕО)

Новини Вінниці / «12 березня – не «час ікс» - вінничанам радять не «штурмувати» банки, щоб отримати «живі» субсидії (ВІДЕО)

Сьогодні, 12 березня, в Україні, у тому числі й на Вінниччині, розпочалися виплати монетизованих субсидії тим їх отримувачам, які не є пенсіонерами, а також пенсіонерам, які пенсію отримують через «Ощадбанк».

Сьогодні, 12 березня, в Україні, у тому числі й на Вінниччині, розпочалися виплати монетизованих субсидії тим їх отримувачам, які не є пенсіонерами, а також пенсіонерам, які пенсію отримують через «Ощадбанк». Інші пенсіонери «живі» гроші отримують ще з 4 березня разом із пенсіями.

Традиційно, як тільки починаються якісь масові соціальні виплати, у відділеннях банків утворюються черги – десь більші, десь менші. Але вінничанам не варто поспішати, - наголошують у профільному департаменті ОДА та в «Ощадбанку».

«Ті, хто сьогодні починає отримувати кошти, повинні були звернутися на гарячу лінію та записатися до відділень банку, - говорить начальник філії Вінницького обласного управління АТ «Ощадбанк» Юрій Боковий. - Хто з якоїсь причини не звернувся, відразу йдуть в установи банку. Згідно з постановою Кабміну, ми відкриваємо нашим клієнтам рахунки, на які буде зараховуватися субсидія вже в наступні місяці. Сьогодні, станом на 12 годину, нами по області відкрито вже понад тисячу рахунків. Клієнти, які хочуть отримати кошти без відкриття рахунку, можуть отримати їх засобами «Швидкої копійки». На цей час – це близько 150-200 чоловік.

Рахунки, за словами Юрія Бокового, відкриваються для того, щоб людям не ходити щомісяця до банку і щоразу оформлювати отримання переказу. Маючи картку, розраховуватися потім за комунальні послуги можна буде і вдома – через онлайн-сервіси, або ж через термінали.

Директор Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталя Заболотна переконує, що 12 березня – не «час ікс», крайнього терміну для відкриття рахунку в банку немає, а кошти на ньому можуть знаходитись протягом трьох місяців. Тих, хто боїться втратити субсидію через можливу заборгованість, Наталя Заболотна заспокоює:  

"Про борги ми будемо говорити при призначенні субсидій на новий період у травні. Тоді людям потрібно буде звернутися за новою субсидією. Якщо на той момент у субсидіанта буде заборгованість за попередній місяць в розмірі більше 340 гривень, субсидія призначена не буде. Це стосується особливо тих, хто переживає, що пенсія прийде в останніх числах березня. Не буде пені, ніхто не буде відрізати газ і світло, спокійно платіть за житлово-комунальні послуги. Головне, щоб на травень не наростити борги за місяць в розмірі більше 340 гривень".

Загалом, за даними обласного департаменту соцполітики, у Вінницькій області монетизація субсидій стосується майже 164 тисячі домогосподарств, з яких близько 110 тисяч – пенсіонери. Загалом же на Вінниччині - 259 тисяч субсидіантів.

Сергій Маламура

12 березня, 2019