100 років тому у Вінниці салат "Олів'є" був однією з найпопулярніших страв

Новини Вінниці /  100 років тому у Вінниці салат "Олів'є" був однією з найпопулярніших страв

Готель "Савой" був одним з найфешенебельніших готелів  міста, тому меню в його ресторані вважалось еталоном вподобань місцевої еліти. Необхідно також часи 1917-1921 років. Саме в той час численні представники польської еліти часто відвідували місто в різних справах, а в розпал подій переховувалися у готелі “Савой”.

Чомусь вважається, що салат "“Олів’є” став популярним у вінничан лише у радянські часи. Як запевняє Віртуальний Гід Вінницею, страва користувалася великим попитом у місті ще 100 років тому. Її пропонували гостям ресторації елітного вінницького готелю. 

Готель "Савой" з моменту будівництва був одним з найфешенебельніших закладів міста, тому меню в його ресторані вважалось еталоном вподобань місцевої еліти на початку ХХ сторіччя. У 1917-1921 років численні представники польської еліти часто відвідували місто в різних справах - в розпал Першої світової та радянсько-польської війн навіть переховувалися у готелі “Савой”.

За часів революції у Вінниці проживала досить чисельна польська громада, яка мала власну гімназію і, як згадують сучасники, місто мало польський характер. Завдяки спогадам польського громадського діяча Станіслава Валевського, датованим літом 1918 року, можна дізнатись, що саме найчастіше замовляли в ресторації готелю?..

Він зауважував, що готель був фешенебельний, розкішний і доволі прийнятний для закордонних гостей. Власником ресторації, яка знаходилась в готелі, був пан Ґжиба. Особливістю його буфету були якісна старка (сорт витриманої горілки) і, серед іншого, салат “Олів’є”. Багато хто говорить, що “Олів’є” – це радянська новорічна традиція, але ще 100 років тому страва була однією з найпопулярніших у меню вінницької ресторації “Савой”.

Ірина Заіковата

22 травня, 2020