Зранку 30 червня Вінниця плавала… і без гондол: вода – у підвалах, в автобусах, багатоповерхівках. (ВІДЕО, ФОТО)

Новини Вінниці / Зранку 30 червня Вінниця плавала… і без гондол: вода – у підвалах, в автобусах, багатоповерхівках. (ВІДЕО, ФОТО)

Ранок 30 червня для Вінниці виявився в прямому сенсі –«венеціанським». Або «фонтанним», так його назвали уже у соцмережах. У деяких багатоповерхівках вода сходами лилась з верхніх поверхів на перший, а у приватних будинках рівень каламутини (вода змішана з усім іншим – Авт.) піднявся по коліна - на 40 сантиметрів. Навіть нижче, ніж у Південному Бузі. З офіційних джерел рівень річки піднявся на 30 сантиметрів.

Ранок 30 червня для Вінниці виявився в прямому сенсі – «венеціанським». Або «фонтанним», так його назвали уже у соцмережах. У деяких багатоповерхівках вода сходами лилась з верхніх поверхів на перший, а у приватних будинках рівень каламутини (вода змішана з усім іншим – Авт.) піднявся "по коліна" - на 40 сантиметрів. Навіть вище, ніж у Південному Бузі. З офіційних джерел рівень річки піднявся на 30 сантиметрів.

Дощі, які за прогнозами синоптиків ще триватимуть, уже затопили окремі вулиці і навіть спортивні майданчики – біля входу до Центрального міського стадіону.

Замостянську можна перейменовувати – вулиця Фонтанна.

Окремі вулиці, такі як Замостянська била фонтанами прямісінько на дорозі. Каналізаційна система – не витримала.

«Вінницькі фонтани»,

«асфальт положили, пора різати – час труби ремонтувати»,

«а ми пливем у човні»,

«все пертензии в небесную канцелярию»,

«а возле Набережного квартала, когда ливень, то машины в этом озере теряют бамперы и номера, троллейбусы не ходят»,

«это же калссно, наслаждайтесь, жизнь, не имеет значения, что присходит вокруг нас, главное, что внутри твориться»

 - такі коментарі у соцмережах.

відео надала Ганна Земляновська

Мокрі автобуси

Facebook рясніє відгуками стосовно води у автобусі, який пливе за маршрутом 30. На відео чути «зупинка «Підшипниковий завод» і видно, як вода від зупинки переливами мігрує зі сторони кабіни водія до задніх дверей.

З-поміж коментарів:

Ну и класно, пол помыли»,

«позор перевізнику і владі, яка це допускає»,

«я вам скажу, що це ще квіточки, гріх жалітися! Буває набагато гірше, люди лишаються без даху над головою в кращому випадку»,

«добре, що взагалі транспорт ходив, а не зупинився. То був би жах»,

«вони за такий проїзд повинні ще людям компенсацію виплатити»,

«треба було б, щоб автобуси взагалі сьогодні не їздили, а розумні писаки йшли би сьогодні пішки»,

«в усьому винен П-шенко, це він не накрив Вінницю від дощу, а Пут-н наслав на нас стихію»,

«низкие автобусы, судя с того, что людям погреба затопило дождем, то мокрые ножки ф-ня»,

«в нашей стране все так»,

«никто не мешает свалить в другую»,

«та ти розумієш, що в країнах Європи теж стаються зливи при яких затоплюється усе. Чувак втече з України, але не від злив та не від себе. Короче, порада так собі».

відео надав Павло Семко

Трубне питання

Найбільше наслухались за цей день оператори Центру оперативного реагування Вінницької міської ради «Цілодобова варта». http://naparise.com/posts/u-vinnytsi-riven-vody-u-buhu-pidniavsia-na-30-sm-zatopylo-vulytsiu-zulinskoho-cherez-shcho-rukh-elektrotransportu-prypyneno-na-vyshentsi-vybukhnula-pidstantsiia

Телефони обривались, переважно від «трубних питань». Це коли забивається чи взагалі пошкоджується труба для стоку води (ливнева – Авт.) з верхніх поверхів багатоповерхівок до нижніх. При цьому вода потоком ллється сходами.

«Близько сьомої години я подзвонила на гарячу лінію, у нас одразу вимкнули ліфт, - розповідає мешканка будинку №32 по вулиці Заболотного Людмила. – Уся площадка була залита, усі стіни мокрі.»

Зараз усе сохне...

У приватних будинках води по коліна

Але не у приватних будинках мікрорайону Тяжилів. Там резинових чобіт не знімають, готують гондоли, щоб кабачки і городину виловлювати, яка плаває. Так само, як і усе інше у їхніх хатах, – їх затопило по коліна. Не побоялась виїхати на місце і включитись "у прямий ефір" через Facebook депутат Вінницької міської ради Ганна Давиденко. Вона промочила ноги і взуття, обійшла хати по вулицях С.Тимошенка і Г. Мороза, про що вже всім стало відомо. Ті будинки, які хоч якимось насипом і дренажем «запаслись» попередньо, укріпились, чи хазяї змурували раніше бетонний підмурок під тином – трохи збереглись. Інші 26 осель, не говорячи уже про підвали – у воді. Відео на 28 хвилин можна знайти на сторінці Ганни у Facebook.

«Попливли коври… майно… усе, - заглядає у помешкання і констатує Ганна Давиденко. - Якщо у вас таке у хаті робиться, то я можу уявити, що у вас у погребі. Все: закрутки, картопля плаваюсь. Вінниця. 21 століття. Води по коліна у прямому значенні. Дикі качки на городі – вирішили, що це озеро», - написала одіозна депутатка.

Мешканці пояснюють, що таке підтоплення стається щоразу, як тільки випадає дощ. Основні проблемні питання місцевості: почистити ливневу каналізацію, хоча б ту, яка є, місцеву річку Тяжилівка, яка виходить з берегів. Та… кинути хоча б дві бетонні плити через річечку, щоб швидка допомога і окремі служби машиною могли проїхати через річку до окремих хат.

Цікаво, а чи знає депутатка, що засмітчують річку переважно ті, хто мешкає поруч?.. Втім, Ганна Давиденко запевняє, що раніше зверталась до Вінницької міської ради щодо очищення річки Тяжилівка і усіх її приток, каналізації, дренажної системи. Але вода як підтоплювала хати, так і продовжує.

Сьогоднішній відеопохід Ганни зараз має тисячі переглядів у соцмережі. Наступний – з тими ж самими проханнями вона обіцяє зробити до керівництва міської ради. З’явився привід…

Добре, коли люди застали таку ситуацію, коли були у Вінниці, адже частина вінничан використала офіційні вихідні і поїхала з міста на відпочинок, не почувши попередження про можливі зливи. Після повернення додому вони «зрадіють». Було б весело, як кажуть, якби на справді не так мокро і сумно.