«Золотий» газ. Суд у Вінниці підтримав «коефіцієнтні» вимоги постачальника блакитного палива, тому споживачам слід чекати гігантських нарахувань

Новини Вінниці / «Золотий» газ. Суд у Вінниці підтримав «коефіцієнтні» вимоги постачальника блакитного палива, тому споживачам слід чекати гігантських нарахувань

У Вінниці Сьомий апеляційний адмінсуд (7ААС) задовольнив позив ПАТ «Вінницягаз» щодо «морозних коефіцієнтів». У рішенні йдеться про скасування постанову НКРЕКП щодо покарання облгазу. Для вінничан це означає, до постачальник газу витребує виплати з кінця минулого року. Родинам доведеться сплатити газовикам суттєві суми.

У Вінниці Сьомий апеляційний адмінсуд (7ААС) задовольнив позив ПАТ «Вінницягаз» щодо «морозних коефіцієнтів». У рішенні йдеться про скасування постанову НКРЕКП щодо покарання облгазу. Для вінничан це означає, до постачальник газу витребує виплати з кінця минулого року. Родинам доведеться сплатити газовикам суттєві суми.

Детально ситуацію зі спором та «вирішенням» розклали на сайті Спілки власників житла. Нагадаємо, з жовтня 2018 року у рахунки вінничан стали робити донарахування за газ, застосовуючи коефіцієнти приведення до стандартних умов. Для прикладу, якщо людина спожила 100 кубометрів за місяць, їй могли вписати ще від 1 до 8 кубів. 

Протягом 2019 року Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) тривалий час судилася з вінницьким облгазом через донарахування у платіжки вінничан «зайвих» кубів газу. Як відомо, НКРЕКП заборонила застосовувати коефіцієнти приведення до побутових споживачів, але «Вінницягаз» оскаржив це рішення у першій інстанції.

У «Вінницягаз» пояснювали, що до рахуваннями вони виконують закон України «Про ринок газу» від 2015 року, де прописана вимога приводити газ до стандартних умов: +20 градусів за Цельсієм та 760 мм ртутного стовпа. Якщо реальні показники відрізняються, то спожитий об’єм газу потрібно множити на коефіцієнти — від 0,98 до 1,08. У реальному житті більшості споживачів платню збільшували.

Позиція нацрегулятора була у тому, що таку методику не можна застосовувати до побутових споживачів. Тільки до комерційного споживача… Через це газову компанію оштрафували на 850 тисяч гривень і наказали здійснити перерахунок платіжок побутових споживачів до 5 квітня 2019 року. Газовики оскаржили постанову Нацкомісії у суді.

Далі найцікавіше. Як це було? Вінницький окружний адмінсуд розглянув справу щодо законності методики коефіцієнтів до побутових споживачів.

У січні 2019 року до НКРЕКП поскаржилася клієнтка «Вінницягазу», яка запевняла, що у її платіжку роблять незаконні донарахування. У березні Нацкомісія провела перевірку і встановила, що вінницький облгаз порушив законодавство. А отже, має зробити перерахунок платіжок населення з жовтня 2018-го до березня 2019-го…

Суд відповів на це постановою, яку затвердила сама НКРЕКП у 2015 році «Про затвердження типового договору розподілу природного газу». За нею, умови договору є однаковими для всіх споживачів. А отже — розрахунки лічильників, які не обладнані корекцією тиску та температури, потрібно приводити до стандартних умов, незалежно від того, з якої категорії споживач.

Отже, суд вирішив: позов «Вінницягаз» задовольнити, постанову НКРЕКП щодо покарання «Вінницягаз» — визнати протиправною і скасувати.

НКРЕКП звернулося до 7ААС, щоб оскаржити рішення суду першої інстанції. У червні суддівська колегія отримала апеляційну скаргу і протягом 3 місяців вивчала матеріали справи. На початку жовтня судді дали розлоге рішення та стали на бік «Вінницягазу». 

«Нормами Кодексу та Типового договору, які затверджені Регулятором, встановлено обов’язок оператора ГРМ проводити розрахунки по вузлах обліку, які не обладнані корекцією тиску та температури, шляхом приведення об’єму природного газу до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу», — зазначено у висновках суду.

Отже, апеляційну скаргу Нацкомісії суд не задовольнив, а рішення суду першої інстанції залишив без змін.

«Суд довів — ми не порушуємо закон і споживачі мають сплачувати донарахування за коефіцієнтами приведення до стандартних умов», — прокоментувала виданню рішення суду речниця «Вінницягазу».

Рішення апеляційного адмінсуду НКРЕКП може оскаржити в касаційній інстанції протягом 30 днів.

Отже вінничани мають бути готовими до того, що незабаром отримають у платіжках суми з урахуванням того, що не отримали у «Вінницягазі» протягом 2019 року. Тоді блакитне паливо для багатьох і справді стане «золотим».

Олег Верлан

15 жовтня, 2019