Знайдені під ковшем екскаватора у центрі Вінниці підземелля були поєднані з іншими? Існує тунель (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Знайдені під ковшем екскаватора у центрі Вінниці підземелля були поєднані з іншими? Існує тунель (ФОТО, ВІДЕО)

Гіпотеза вінницьких дослідників підземель з Facebook-спільноти «Тіні. Вінниця» щодо мережі ходів біля колишнього будинку №24 на вул. Монастирській має своє фізичне підтвердження. У напрямку саме вулиці – на південь - йде тунель… Можна припустити, що вінничани збудували його у позаминулому сторіччі.

Гіпотеза вінницьких дослідників підземель з Facebook-спільноти «Тіні. Вінниця» щодо мережі ходів біля колишнього будинку №24 на вул. Монастирській має своє фізичне підтвердження. У напрямку саме вулиці – на південь - йде тунель… Можна припустити, що вінничани збудували його у позаминулому сторіччі.

Наразі на місці колишнього будинку вирито великий котлован. Частина підземель збережена та накрита синім теном для подальшої консервації, що можна чітко побачити на фото нижче. Між іншим, ці підземелля будували на кам’яній основі. Ймовірно, що граніт доставляли з іншого берегу Південного Бугу, де колись була Замкова гора.

Як припускає один з адміністраторів спільноти Владислав Сушинський, з розкопаних нині підземель «з чотирьох відгалужень йшов один хід, він є початком переходу у вигляді тунелю, частина якого була зруйнована у радянську добу, а інша значно пізніше була використана комунальниками при прокладці каналізації». Відгалуження колишньої льодинці зруйнованого будинку і цього тунелю знаходяться на одному рівні. Цей тунель знайдено нещодавно, коли будівельники «вирівнювали» котлован.

Знахідка дає підстави говорити, як зазначають дослідники, що «з загальної картини слідує те, що дане підвальне приміщення поєднувалось з іншими двома підземними підвальними приміщеннями». Про «зв'язок» з другим будинком вказує замурований хід, який знайдено із самого початку.

Вінницькі дослідники наголошують, що «зі слів мешканців навколишніх будинків, будинок на вул. Монастирська, 20, був поєднаний підземним переходом з підвальним приміщенням на вул. Монастирська, 24». Гіпотезу про існування кількох тунелів, дослідники озвучували відразу, але для її підтвердження необхідно було розкопати нову ділянку…

Через те, що там у повоєнний час прокладали систему підземних споруд для водовідведення, первісна схема підземним переходів є частково зруйнованою, частково перекритою.

Якщо уважно придивитися до світлини, то в кутку є дошки й арка. Саме те, що під нею і дослідили «тіні». Це тунель глибиною 2,5, шириною 1,2 і висотою 1,8 метра. Його обмуровано цеглою кінця ХІХ сторіччя. Саме там проклали каналізаційний колектор (нині там є залишки пластикової труби) і поклали «перегородку» зі «свіжої» цегли.

Зважаючи на рельєф місцевості, можна припустити, що цей тунель знайде своє продовження у сусідньому будинку, тобто за межами будмайданчику, що свідчить про існування системи підземель між будівлями. До речі, забудовник об’єкту по Монастирській, 24, пропонує дослідникам допомогу у вивченні «продовження» тунелю тими засобами, які в нього є.  

Більш детально, що собою представляє тунель видно на відео та світлинах.

Дослідники запевняють, що не залишають територію навколо вулиці Монастирської та продовжують вивчати всі збережені залишки підземних комунікацій. Згодом, вони обіцяють надати нові матеріали щодо знайденого тунелю.

Новини Вінниці / Знайдені під ковшем екскаватора у центрі Вінниці підземелля були поєднані з іншими? Існує тунель (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Знайдені під ковшем екскаватора у центрі Вінниці підземелля були поєднані з іншими? Існує тунель (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Знайдені під ковшем екскаватора у центрі Вінниці підземелля були поєднані з іншими? Існує тунель (ФОТО, ВІДЕО)