Журналісти-розслідувачі «під прицілом»? Колектив Бігуса прослуховували, а помешкання Ніколова з «Наших грошей» намагались «взяти штурмом»

Новини Вінниці / Журналісти-розслідувачі «під прицілом»? Колектив Бігуса прослуховували, а помешкання Ніколова з «Наших грошей» намагались «взяти штурмом»

Можна констатувати, що в Україні посилився тиск на журналістів-розслідувачів. Лише за останні дні стало відомо про два «скандали», в яких саме медійники стали «об’єктами замовних розслідувань».

«Бігус і наркотики»

У мережу злили відео, де співробітники проєкту розслідувань «Bihus.Info» ймовірно вживають накротичні речовини. На ресурсі «Народна правда» 16 січня розмістили відео з супроводжувальною анотацією «зворотня сторона «Bihus.Info»: нюхнули «фєну», закинулись MDMА, курнули трави і погнали робити розслідування».

Автори навіть не приховували, що використовують фрагменти прослуховуваних телефонних розмов співробітників проєкту та кадри, зняті прихованою камерою на новорічному «корпоративі» у заміському комплексі біля Києва.

Керівник проєкту Денис Бігус вийшов із заявою, щоб розставити крапки над «і». У відеозверненні він запевнив, що всі, хто співпрацює з «Bihus.Info» здадуть тести на вживання наркотиків, а «компромат» зібрали не на журнастів.

Денис Бігус уточнив, що співробітники, про яких ідеться у «викривальному» ролику, є операторами, і на цей момент усі вони вже звільнені.

«Звісно, прослуховування і спостереження були незаконними, а цілі тих, хто записував, зрозумілі. Та це не є виправданням тому, що ми побачили на відео – а саме вживання заборонених речовин кількома нашими колегами», – наголошує журналіст-розслідувач.

За словами Бігуса, на жаль, частина команди порушила принципи і цінності проєкту «Bihus.Info», тож наслідком будуть жорсткі кадрові зміни і проєкт уже шукає нових операторів.

«Зазначимо також, що у заголовку відео, яке поширюється, крім неприємної правди, є і маніпуляція. Йдеться про буцімто вживання саме журналістами. Це неправда і з самого відео це видно. Сьогодні усі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків. Про результати ми повідомимо глядачів у нашому телеграм-каналі. Приносимо щирі вибачення аудиторії», - додав журналіст.

Зауважимо, «Народна Правда» – «це проукраїнський інформаційний ресурс, покликаний відповідати високим стандартам сучасної журналістики та професійної етики». Самеи так вказано у рубриці «Про нас» на сторінці видання.

«Наша місія – це швидка та фахова реакція на актуальні суспільно-резонансні виклики й запити читацької аудиторії, створення якісного і конкурентного інформаційного контенту із глибоким усвідомленням власної соціальної відповідальності в контексті впливу засобів масової інформації на формування суспільної думки», - зазначається у рубриці.

«Повістка від «ряжених» Ніколову

Невідомі особи ввечері 14 січня намагалися вдертися до квартири журналіста-розслідувача Юрія Ніколова, якого в цей час удома не було. Про це повідомив сам редактор видання «Наші гроші» у Facebook.

За словами матері журналіста, яка була в квартирі сама, якісь особи вимагали відчинити двері, гучно лаялися, кричали і вимагали, щоб Ніколов «ішов служити».

«Ці уроди лише налякали мою стареньку маму, що після онкології живе зі мною, бо більше ні з ким – другий син в Авдіївці, дорослий онук – на Куп’янському напрямку», – написав Ніколов.

Одразу після інциденту анонімний телеграм-канал «Картковий офіс» (оригінальна назва «Карточный Офис», зміст викладається російською) стверджував, що невідомі особи нібито є військовими, які «приїхали з нуля на ротацію, щоб передати повістку журналісту».

«Наразі Юрій Ніколов пише заяву у поліцію. Після цього має бути відкрите кримінальне провадження. Офіс Генпрокурора візьме його на контроль. В рамках цього кримінального провадження будуть встановлюватися всі обставини події», - повідомили «Радіо Свобода» у пресслужбі Офісу генпрокурора.

Вчора Юрій Ніколов підтвердив, що звернувся із заявою про злочин до правоохоронців.

Нагадаємо, саме «Наші гроші» спричинило сумнозвісний яєчний скандал у Міноборони (яйця по 17 грн).

Епілог

Українці знають обидва проєкти як лідерів у розслідуваннях фактів корупції та незаконної діяльності наближених до влади бізнесменів. Тож наразі можна усвідомити, що журналісти-розслідувачі «під прицілом». Викривальні публікації стають все більше ризикованими.

Олег Верлан

16 січня, 2024