Жебраки можуть робити із дітьми, що завгодно – вінницька поліція «не має повноважень»

Новини Вінниці / Жебраки можуть робити із дітьми, що завгодно – вінницька поліція «не має повноважень»

Прямо на вул. Соборній, поблизу ТРЦ SkyPark «працювала» неприховано «мадонна» — молода жінка, яка випрошувала милостиню з дитиною на руках. Як відомо, такий тип жебраків збирає найбільші суми грошей.

На початку осені, 5 вересня, у світі відзначають Всесвітній день благодійності. Своєрідно його відзначали і у Вінниці. Прямо на вулиці Соборній, поблизу ТРЦ SkyPark «працювала» неприховано «мадонна» — молода жінка, яка випрошувала милостиню з дитиною на руках. Як відомо, такий тип жебраків збирає найбільші суми грошей. Про це повідомляє сайт VinMedia.

Але вінничани звернули увагу на те, що жебрачка тримала немовля відкритим під прямим сонячним промінням. Містяни звернули увагу жебрачки на цей факт. Але придивившись помітили, що дитина взагалі не рухалась – руки немовля безпорадно звисали, очі були заплющені.

Вінничани поцікавились, чия це дитина і що з нею? Замість відповіді жебрачка почала лаятись і погрожувати. Весь цей час дитина навіть не відкрила очі.

Викликали поліцію. Жебрачка швидко підхопила немовля і з погрозами, прокльонами та матюками забігла у ТРЦ. Там вона зайшла до однієї з кав’ярень, де спочатку стала в чергу, а потім почала просити грошей у відвідувачів. Потім охорона закладу попросила жебрачку покинути приміщення ТРЦ.

Пройшло десять хвилин, двадцять. Поліція на виклик не з’являлась. Довелось викликати повторно. Через півгодини викликали іще раз.

Тільки після третього виклику і 35 хвилин очікування до одного з тих, хто викликав поліцію зателефонував патрульний. Він ліниво поцікавився, чи ще потрібно їхати, повідомив, що вони вже неодноразово робили попередження жебрачці. Та на запитання, чи не цікавились вони, що за дитина на руках, який стан немовля, поліціянт відповів, що то не «входить у їхні повноваження».

Загалом, через 45 хвилин екіпаж на «Пріусі» нарешті дістався віддаленої точки міста. Патрульні ще раз повторили, що не мають повноважень дізнаватись, чия дитина, який її стан. Очевидно, працівники поліції або забули, або не знали, або не хотіли пригадати норми статей 150, 150-1 та 304 КК України.

Але цікаво стало інше. Допоки їхали патрульні, допоки вінничани чекали на екіпаж правоохоронців, замість першої жебрачки на тому самому місці з’явилась зовсім інша, з іншою дитиною, грайливою, зовні здоровою.

 

Патрульні поїхали, навіть не зробивши зауваження…

 

Які ще типи жебраків бувають?

 

 «Вояки» — удавані ветерани всіх можливих війн і так звані учасники подій у гарячих точках. Вони одягають військову форму, демонструють каліцтва, нібито отримані на війні.

«Біженці» ходять по помешканнях, збирають все, що дають. Речі потім продають або обмінюють на горілку та харчі.

«Подорожні» — це ті, які начебто відстали від поїзда і тепер збирають гроші на квиток. На кінець дня їхній заробіток становить суму, якої вистачило б на дорогу до Магадану.

«Церквушники» — ті, хто просить біля храмів або на храми.

 

Львівський портал підготував невелику інструкцію, яка варто діяти, коли бачимо дітей-жебраків.

 

Що робити, якщо Ви побачили дитину, яка жебракує?

Зателефонувати до поліції та/або Служби у справах дітей і повідомили, що побачили дитину, яка жебракує. Представлятися не обов’язково, але необхідно детально розповісти, де саме це відбувається, і описати дитину та/або дорослу особу, яка її супроводжує.

Якщо є можливість, дочекатися приїзду поліції та/чи представників Служби у справах дітей.

Що повинні зробити поліція та Служба у справах дітей?

Відреагувати на звернення (виїхати на виклик, скласти відповідний протокол).

З’ясувати, чому дитина жебракує, та забрати її з вулиці.

Детальніше розібратися в ситуації, надати дитині необхідну допомогу.

Яке максимальне покарання передбачене за використання або втягнення неповнолітніх в жебрацтво?

Стаття 150 Кримінального кодексу України. Експлуатація дітей

Експлуатація дітей, які не досягли віку, з якого законодавством дозволяється працевлаштування, шляхом використання їх праці з метою отримання прибутку – карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Ті самі дії, вчинені щодо кількох дітей або якщо вони спричинили істотну шкоду для здоров’я, фізичного розвитку або освітнього рівня дитини, або поєднані з використанням дитячої праці в шкідливому виробництві – карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та строк до трьох років.

Стаття 150-1. Використання малолітньої дитини для заняття жебрацтвом

1. Використання батьками або особами, які їх замінюють, малолітньої дитини для заняття жебрацтвом (систематичного випрошування грошей, речей, інших матеріальних цінностей у сторонніх осіб) - карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі дії, вчинені щодо чужої малолітньої дитини або пов'язані із застосуванням насильства чи погрозою його застосування, а так само вчинені повторно або особою, яка раніше скоїла один із злочинів, передбачених статтями 150, 303, 304 цього Кодексу, або за попередньою змовою групою осіб, - караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою, а також якщо внаслідок таких дій дитині спричинені середньої тяжкості чи тяжкі тілесні ушкодження, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Стаття 304 Кримінального кодексу України. Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність

Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, у пияцтво, у заняття жебрацтвом, азартними іграми з карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Ті самі дії, вчинені щодо малолітньої особи або батьком, матір’ю, вітчимом, мачухою, опікуном чи піклувальником, або особою, на яку покладено обов’язки щодо виховання потерпілого чи піклування про нього, – карається позбавленням волі на строк від чотирьох до десяти років.

admin

17 вересня, 2019