Запеклі дискусії та 10 районів «за дужками» - Вінницька облрада затвердила оновлений план об’єднання громад (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Запеклі дискусії та 10 районів «за дужками» - Вінницька облрада затвердила оновлений план об’єднання громад (ФОТО, ВІДЕО)

Більше години дискутували сьогодні, 5 березня, депутати Вінницької обласної ради під час розгляду оновленої редакції перспективного плану формування територій громад області.

Більше години дискутували сьогодні, 5 березня, депутати Вінницької обласної ради під час розгляду оновленої редакції перспективного плану формування територій громад області. Документ, зрештою, ухвалили, але план знову вийшов неповним – про те, як об’єднуватимуть громади у десяти районах Вінниччини ще триватимуть суперечки.

У сесійній залі та на балконі обласної ради було чимало голів громад: одні перспективним планом цілком задоволені і вимагали негайно його ухвалити, інші виступали категорично проти варіанту, запропонованого розробниками.

Представляв проект документа перший заступник голови ОДА Андрій Гижко. Він нагадав депутатам, що першу редакцію перспективного плану облрада затвердила ще в червні 2015 року. Після того до нього вісім разів вносились зміни.

«Кожен із вас знає, що завжди враховується думка громади. Якщо перед цим у громадах пройшли обговорення, прийнято рішення сільських і селищних рад тощо, ми завжди йшли на зустріч громаді. Так само й зараз запевняю, що перспективний план – це не догма і це не є остаточне рішення», - зазначив чиновник.

Навіть та редакція перспективного плану, що вносилась у січні цього року, до остаточного винесення у сесійну залу зазнала низки правок, - сказав Андрій Гижко, райони щодо яких досі точаться серйозні дискусії, він запропонував тимчасово вилучити із документа для доопрацювання.   

Так, тривають суперечки стосовно формування ОТГ у Барському, Гайсинському, Крижопільському, Липовецькому, Немирівському, Шаргородському районах. Вимагали окремі депутати «винести за дужки» також Ямпільський та Тиврівський райони. Та чи не найбільше дискутували щодо Вінницького району.

Зокрема, категорично проти приєднання Сокиринецької ОТГ до Лука-Мелешківської виступив депутат Олег Коров’ячук від «Батьківщини», який у Сокиринцях очолює фермерське господарство:

«Є об’єднана громада, яка вже самовизначилась і вона має в майбутньому визначатись, чи їй приєднуватись до Вороновиці, чи до Луки-Мелешківської… Залишіть цій громаді право самовизначитись, вона вже є об’єднаною громадою, не ліпіть її, куди ви хочете».

За словами Андрія Гижка, проблема цієї громади в тому, що половина її бюджету формується за рахунок чотирьох заправних станцій.

«Це – не думка одного Гижка, це - чіткі розрахунки. З наступного року в державі формується дорожній фонд і всі надходження від акцизів будуть акумулюватися у державному дорожньому фонді, тобто половина коштів цієї ОТГ будуть знаходитись у дорожньому фонді. Вони не зможуть навіть виплатити заробітну плату своїм працівникам», - сказав Андрій Гижко.

Але Олег Коров’ячук наполягав також на тому, щоб вилучити у плані з Вінницької міської ОТГ Гавришівську, Стадницьку, Малокрушлинецьку, Великокрушлинецьку громади та включити їх до складу Гавришівської ОТГ.

«Гавришівська не відповідає нормі закону, тому що там лише 92 людини в школі, там 98% бюджету громади залежить від оплати праці військовослужбовців», - відповів Андрій Гижко.

На доопрацювання Вінницький район депутати таки відправили, але не з першого разу і після запеклих суперечок – аби не зірвати голосування за документ в цілому.

За оновлену редакцію перспективного плану проголосувало 46 депутатів. Втім, він залишається неповним: 10 районів із документа вилучили, 17 - підтримали, щоправда у 9-ти з них внесено зміни щодо об’єднання окремих громад.

Сергій Маламура

5 березня, 2019