Замах на «праву руку» Гетманцева: Це попередження «головному податківцю країни» чи вчасне втручання поліції?

Новини Вінниці / Замах на «праву руку» Гетманцева: Це попередження «головному податківцю країни» чи вчасне втручання поліції?

Правоохоронці підтвердили спробу замаху на заступника голови Державної податкової служби Євгена Сокура, який стався вчора, 17 серпня у середмісті Києва.

Про це повідомив глава МВС Ігор Клименко.

«Можу підтвердити, що Національна поліція попередила напад на заступника керівника Державної податкової служби України», - повідомило джерело «РБК-Україна».

Вказано, що оперативники карного розшуку ефективно спрацювали. Фігуранти затримані.

Нагадаємо, ранком очільник комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що у центрі Києва скоїли невдалий замах на заступника голови Державної податкової служби Євгена Сокура.

Як розповів Гетманцев, інцидент стався вчора, 17 серпня у середмісті столиці, але поліція нібито просила не розголошувати до ранку жодної інформації. Замовниками він назвав «схемщиків», що втратили «бізнес» та додав, що виконавці були затримані та дають покази на замовників.

Слід нагадати, що донедавна Сокур був помічником нардепа Гетманцева, його «правицею!. Як з'ясовували «Гроші», посаду у ДПС у червні 2023-го Сокур отримав доволі непрозоро. Він прийшов у податкову у 29 років і одразу обійняв керівну керівну посаду, при тому, що до цього не пропрацював там жодного дня.

«Відповідає за блокування накладних по всій країні Євген Сокур. Виконувач обов'язків заступника голови Державної податкової служби. Офіційно курує ще й акцизні збори, штрафи бізнесу - тобто всі найскандальніші сфери», - йдеться у розслідуванні.

До роботи у податковій Сокур був офіційним помічником голови профільного комітету Ради та куратора усієї податкової політики Гетманцева.

«Виявляється – щоб розпоряджатися державними трильйонами податків під час війни виявилося достатнім просто бути... помічником нардепа Гетманцева», - наголошують журналісти.

За інформацією розслідувачів, Євген Сокур минулого року отримав податкову амністію на 2,5 мільйона гривень. Раніше він приховав їх від податкової, а потім зізнався, заплатив менше та уникнув відповідальності.

Крім того, відомо, що Сокур проходив відбір на посаду голови департаменту економічного аналізу, але обійшла його Марина Баряхтар. Втім, уже за три дні вона відмовилася від посади і переможців оголошують Сокура, який навіть не має потрібного досвіду. Через два тижні він одержує посаду заступника голови Державної податкової служби.

Журналісти наголошують, що, судячи з усієї цієї інформації, Сокура проштовхує Гетманцев, щоб той «прикривав» масштабну схему обдирання бізнесу через блокування накладних.

Ба більше, «Гроші» вказують, що через такі дії «загинув» НПЗ.

«Кременчуцький нафтопереробний завод встояв перед ударами російських ракет. Але не вистояв перед оборудками податкової. Сокур просто анулював його ліцензію. Як вважають експерти, саме на замовлення Гетманцева», - додається у сюжеті «Грошей».

Журналісти припускають, що, можливо, недосвідчений топ-податківець не в курсі, що накоїв за вказівкою «патрона» Гетманцева.

Звісно, у «Грошей» можуть бути необгрунтовані претензії до Гетманцева, але замах на Сокура це попередження «патрону», інсинуація чи поліція спрацювала на випередження? 

Олег Верлан

18 серпня, 2023