Забутий палац на Вінниччині «отримає нове життя»

Новини Вінниці / Забутий палац на Вінниччині «отримає нове життя»

Палац Щеньовських, занедбаний протягом десятиліть, тепер має шанс повернутися до життя завдяки проєкту "Спадщина.UA".

У селі Носиківка неподалік від історичного міста Шаргород, знаходиться палац Щеньовських, який колись належав родині цукрових магнатів. Згаданий палац, який у минулому був центром активної громадського та культурного життя, зазнав занедбання та забуття протягом десятиліть.

Проте тепер планується повернути його до життя завдяки ініціативі «Спадщина.UA» у співпраці з Анастасією Донець, керівницею проєкту та директоркою Малієвецького обласного історико-культурного музею. Головною метою цього проєкту є збереження архітектурної та історичної цінності палацу, виявлення його туристичного потенціалу та сприяння культурно-туристичному та соціально-економічному розвитку місцевої громади.

Зараз планується впорядкування будівлі та території, проведення ґрунтовних історичних та архітектурних досліджень, а також розробка концепції пристосування палацу для подальшого функціонування. У майбутньому він може стати туристичним магнітом регіону, а також служити різноманітним культурно-туристичним, мистецьким чи готельно-відпочинковим цілям.

"Ми бачимо культурну спадщину як один з елементів національної самоідентифікації українського суспільства та віримо, що ревіталізовані пам'ятки спроможні та повинні ставати ресурсом для господаря, громади та держави загалом", - зазначає засновниця "Спадщина.UA" Ганна Гаврилів.