«Заборонений»: вінничани першими побачили фільм про Стуса та згадали період "скрєп" (ФОТО)

Новини Вінниці / «Заборонений»: вінничани першими побачили фільм про Стуса та згадали період "скрєп" (ФОТО)

У Вінниці 30 серпня провели допрем’єрний показ фільму про нашого видатного земляка  Василя Стуса – «Заборонений». Вибрали для цього не менш милозвучний по назві кінотеатр  «Родина», та як стало відомо, вінничани побачили його одними з перших. Тому усі присутні могли поспілкуватись зі сценаристами до та одразу після перегляду, задати питання режисерам та виконавцям головної ролі.

У Вінниці 30 серпня провели допрем’єрний показ фільму про нашого видатного земляка  Василя Стуса – «Заборонений». Вибрали для цього не менш милозвучний по назві кінотеатр - «Родина». Та, як стало відомо, вінничани побачили його одними з перших. Тому усі присутні могли поспілкуватись зі сценаристами до та одразу після перегляду, задати питання режисерам та виконавцям головної ролі.

На показ кінокартини зал був заповнений дощенту. Деяким відвідувачам доводилось вмощуватись просто на підлозі. Як повідомили організатори дійства, кінотеатр масово відвідали студенти та викладачі Донецького національного університету імені Василя Стуса – закладу, в якому поет, що провів дитинство та юність на Донбасі, здобув вищу освіту.

За усі незручності, які траплялись у переповненій кінозалі, глядачів винагородили чудовою акторською грою та захоплюючим сюжетом, сповненим трагічних епізодів. Старше покоління картина "заціпила" гарно відображеним духом 60-х – 80-х, адже щоб максимально точно показати епоху, людей, радянський тоталітарний режим та рух опору, сценаристи Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов годинами спілкувались з дисидентами, зокрема із Левком Лук’яненком.

Як розповів присутнім виконавець головної ролі Дмитро Ярошенко:

Зіграти душевні муки скаліченого режимом митця було неможливо без власних терзань. Особливо важко, каже актор, далася сцена у суді та епізоди, де головний герой перебуває у концтаборі на Уралі. Перед тим, як ми знімали сцену суду, пішов сильний дощ і всі актори, вже перевдягнуті, сховались у вагончику. Актори виглядали так натурально, атмосфера виникла така, що у мене краяло серце у тому вагончику. Мені здалося, що я ніби на секунду відчув хоча б піввідсотка того болю, який пережив Стус, – каже Дмитро

Як повідомили режисери стрічки, кінопрокат стартує 5 вересня. Сценаристи пояснюють: Дзюба та Кірсанов хотіли розвіяти міф про «високоморальний», «скрєпний» СРСР. Втім, фільм і без того руйнує міфи про «спокійний» період «застою» та зриває маски з «перебудови», який показаний лише ширмою, за яку сховалась тоталітарна машина.  
 

Новини Вінниці / «Заборонений»: вінничани першими побачили фільм про Стуса та згадали період "скрєп" (ФОТО) Новини Вінниці / «Заборонений»: вінничани першими побачили фільм про Стуса та згадали період "скрєп" (ФОТО) Новини Вінниці / «Заборонений»: вінничани першими побачили фільм про Стуса та згадали період "скрєп" (ФОТО) Новини Вінниці / «Заборонений»: вінничани першими побачили фільм про Стуса та згадали період "скрєп" (ФОТО) Новини Вінниці / «Заборонений»: вінничани першими побачили фільм про Стуса та згадали період "скрєп" (ФОТО) Новини Вінниці / «Заборонений»: вінничани першими побачили фільм про Стуса та згадали період "скрєп" (ФОТО) Новини Вінниці / «Заборонений»: вінничани першими побачили фільм про Стуса та згадали період "скрєп" (ФОТО) Новини Вінниці / «Заборонений»: вінничани першими побачили фільм про Стуса та згадали період "скрєп" (ФОТО) Новини Вінниці / «Заборонений»: вінничани першими побачили фільм про Стуса та згадали період "скрєп" (ФОТО) Новини Вінниці / «Заборонений»: вінничани першими побачили фільм про Стуса та згадали період "скрєп" (ФОТО) Новини Вінниці / «Заборонений»: вінничани першими побачили фільм про Стуса та згадали період "скрєп" (ФОТО) Новини Вінниці / «Заборонений»: вінничани першими побачили фільм про Стуса та згадали період "скрєп" (ФОТО)
Ірина Заіковата

1 вересня, 2019