За прикладом «Леонтович Арт-кварталу» у Тульчині: малі міста Вінниччини мають шанс отримати гроші на мистецькі ідеї та проекти

Новини Вінниці / За прикладом «Леонтович Арт-кварталу» у Тульчині: малі міста Вінниччини мають шанс отримати гроші на мистецькі ідеї та проекти

До 15 травня будь-який орган місцевого самоврядування Вінниччини, або ж юридична особа чи підприємець, творча спілка або громадська організація міст, де мешкає до 50 тисяч людей, може подавати свій культурно-мистецький проект на конкурс «Малі міста – великі враження».

До 15 травня будь-який орган місцевого самоврядування Вінниччини, або ж юридична особа чи підприємець, творча спілка або громадська організація міст, де мешкає до 50 тисяч людей, може подавати свій культурно-мистецький проект на конкурс «Малі міста – великі враження». Про старт цьогорічного відбору проектів на конкурс оголосило міністерство культури України.

Нагадаємо, торік відповідний пілотний проект на державному рівні запропонувала ГО «Інститут культурної політики» яку очолює вінничанин Павло Третьяков.

«Ми хочемо, щоб невеликі міста використовували свій культурний ресурс і надбання для розвитку своєї території. Це не порожні слова, тому що галузь культури як економічна галузь, за статистикою 2016 року, в структурі ВВП нашої країни має 4,6%. Це дуже великі кошти і цим ресурсом потрібно серйозно вміти користуватись», - розповів Павло Третьяков.

Торік, за його словами, зі 158 поданих на конкурс заявок було відібрано 8 проектів з різних регіонів України. На їх реалізацію спрямовано 5 мільйонів гривень із держбюджету.

Із Вінниччини переміг проект «Леонтович Арт-квартал» у Тульчині.

«Профінансували проект за кошти міського та державного бюджетів і подивіться – як змінився центральний квартал міста Тульчин. Дай Боже, щоб так у кожному місті було. І це можна сказати стосовно всіх восьми підтриманих проектів», - говорить Павло Третьяков.

Цього року Уряд виділяє на реалізацію проектів «Малі міста – великі враження» вдесятеро більше коштів - 50 мільйонів гривень. За словами Павла Третьякова, очікується, що підтримати вдасться до сотні мистецьких ідей.  

Детальніше із умовами конкурсу та вимогами до проектів можна ознайомитись на офіційному сайті міністерства культури України.

Сергій Маламура

18 квітня, 2019