За нинішньою «територією розкішного відпочинку» у центрі Вінниці 100 років тому з’явився перший краєзнавчий музей (ФОТО)

Новини Вінниці / За нинішньою «територією розкішного відпочинку» у центрі Вінниці 100 років тому з’явився перший краєзнавчий музей (ФОТО)

Величезний банер з написом «Тссс… Територія розкішного відпочинку», за яким проглядається сучасна прибудова до одного з найцікавіших вінницьких житлових будинків, дратує місцевих краєзнавців. У Facebook вінничанка Ядвіга Жемайтіс пригадала історію будівлі та виклала світлину початку ХХ сторіччя.

Величезний банер з написом «Тссс… Територія розкішного відпочинку», за яким проглядається сучасна прибудова до одного з найцікавіших вінницьких житлових будинків, дратує місцевих краєзнавців. У Facebook вінничанка Ядвіга Жемайтіс пригадала історію будівлі та виклала світлину початку ХХ сторіччя.

Нагадаємо, близько десяти років будинок №30 на вул. Грушевського відомий через заклади громадського харчування, які користуються попитом, оскільки тримають певний рівень. Нещодавно будинок огородили «парканом», за яким будують конструкцію з металу та скла. Мабуть, передбачається, що вона розширить криту площу закладу.

Напис на банері є дещо символічним. Вінничани згадують, що саме в цьому будинку Вілинського на колишній вул. Дворянській у 1919 році демонстрували першу експозицію місцевого краєзнавчого музею.

Згодом музей переїхав. Вулицю перейменували на  Котовського, а після Другої світової там розташовувався «Генеральський готель». У соцмережі Ядвіга Жемайтіс пригадує, як з дорогих машин там виходили поважні генерали. Часи змінюються, і будівля перетворилася на елітний заклад для відпочинку. Поціновувачам історичної автентичності такий підхід нинішніх власників не подобається.

Втім вінничанка у групі «Вінниця в минулому» виклала не лише світлину будинку на Грушевського, але й розповіла історію створення краєзнавчого музею від прийняття Думою відповідного рішення у 1818-му до сучасних подій.