За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)

Активісти місцевого осередку «АвтоЄвроСили» сьогодні, 28 березня, влаштували невеликий, але «яскравий» і «задимлений» пікет під будівлею Вінницької ОДА.

Активісти місцевого осередку «АвтоЄвроСили» сьогодні, 28 березня, влаштували невеликий, але «яскравий» і «задимлений» пікет під будівлею Вінницької ОДА.

Близько десятка автомобілів на єврономерах та із символікою організації приїхали Соборною до адмінбудинку та посигналили, щоб чиновники «краще почули».

Імпровізована «трибуна мітингу» спочатку мала бути на сходах ОДА – там уже встановлювали пульт та колонки, але з’ясувалось, що підключити їх нікуди. Тому апаратуру знесли на тротуар, на щитку електроопори знайшли розетку, підключили до неї «озвучку» і виголосили основні вимоги.

«Автоєвроактивісти» кажуть, що таким чином вирішили підтримати своїх побратимів, які у цей час мітингують у Львові, де проходить зустріч керівників митних служб кількох європейських країн.

Там учасники мітингу заявляють, що розмитнення авто не має коштувати більше, ніж 40% вартості машини. Вони також вимагають скасувати акциз на розмитнення своїх автомобілів.

Біля Вінницької ОДА вимоги висували до всієї влади, але основною «мішенню» «євробляхерів» став в.о. заступника голови ДФС України та депутат Вінницької міської ради Віктор Кривіцький. Саме йому мітингарі «присвятили» два колажі та три банери зі звинуваченнями посадовця в тому, що він нібито «кришує контрабанду через свої фірми».

«У нас вимоги до всієї влади, але в цьому випадку ми просимо пана Кривіцького хоча б з’явитися, пояснити людям, що відбувається і скільки це може тривати, - каже активіст «АвтоЄвроСили» Євген Булгаков. - Зараз уже є люди, яким виписують 170 тисяч штрафу! Якщо вже перекрили ввезення, то перекривайте, але залиште хоча б митний ввіз на 10 діб, ви людей заблокували! Ми ж не мавпи, ми живемо у вільній країні!»  

Планували учасники пікету після акції під ОДА їхати до вінницького будинку Віктора Кривіцького, але передумали. Кажуть: вже були там – не допомогло. Тепер міркують над тим, аби поїхати на акцію до Львова.

Там, до речі, сьогодні активно використовували димові шашки та піротехніку. Не відмовились від цих «аксесуарів» й у Вінниці: спочатку запалили два невеликих файєра, а потім задиміла потужніша «шашка», чим буквально «заховали» димовою завісою будівлю Вінницької ОДА.

Одразу ж на місце події прибули поліцейські, збиралися скласти на активістів протокол на використання димових шашок, але після нетривалих перемовин обмежились попередженням.

Нагадаємо, пільговий період розмитнення авто на єврономерах завершився 22 лютого. До того часу розмитнювати автомобілі, ввезені в Україну в режимах «транзит» або «тимчасове ввезення», можна було за половину вартості. Тепер, до 24 травня, триває перехідний період – машини розмитнюють за повною ціною, але поки що не накладають на їхніх власників штрафи.

Максимальний штраф, що може накласти митниця, – 170 тис грн, поліція ж може стягнути з порушника від 8,5 тисяч до 17 тис грн.

Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / За димовою завісою на кілька хвилин опинилася сьогодні Вінницька ОДА: мітингували «євробляхери» (ФОТО, ВІДЕО)
Сергій Маламура

28 березня, 2019