За аферою з «дешевими» послугами «комп’ютерного майстра» у Вінниці стоять колишні правоохоронці (ФОТО)

Новини Вінниці / За аферою з «дешевими» послугами «комп’ютерного майстра» у Вінниці стоять колишні правоохоронці (ФОТО)

У Вінниці майже одночасно з іншими містами розгорнуло діяльність відоме у вузьких колах ошуканих українців столичне товариство, яке підшукує клієнтів через оголошення на будинках та стовпах. Працюють представники ТОВки за «чудовою» старою схемою. Вони пропонують вінничанам договір «на діагностику» комп’ютерної техніки за ціною ремонту та налаштування, а після отримання грошей лише затягують час.

У Вінниці майже одночасно з іншими містами розгорнуло діяльність відоме у "вузьких колах" ошуканих українців столичне товариство, яке підшуковує клієнтів через оголошення на будинках та стовпах. Працюють представники ТОВки за «чудовою» старою схемою. Вони пропонують вінничанам договір «на діагностику» комп’ютерної техніки за ціною ремонту та налаштування, а після отримання грошей лише затягують час.

Уже кілька років двері вінницьких багатоповерхівок та стовпів обклеєні стандартними об’явами з фото голлівудської зірки, яка «мешкає поруч» і ремонтує комп’ютери. Про цей вид шахрайства відомо давно. З ним стикалися не лише у Вінниці. Якийсь «майстер» приходить додому, дивиться на інтер’єр, а потім наводить туди вправних крадіїв.

Нещодавно у Вінниці з’явився інший вид «ремонту» комп’ютерів. Більш серйозний. Клієнтам пропонують укласти договір з фірмою щодо «діагностики» техніки. Після сплати грошей, людина місяцями чекає, коли комп’ютер відремонтують…

Не поліція, а саме КП «Муніципальна варта» першою ініціювала «наступ» на цю нібито фірму з ремонту комп’ютерної техніки. Інспектори склали протоколи за ст. 152 КУпАП на менеджерку-представницю ТОВ «АртФорт» та на осіб, які розклеювали рекламні оголошення у невстановлених місцях.

«У нашому місті з'явилися численні оголошення, у яких пропонують ремонт цифрової техніки з написом «Комп’ютерний майстер, низькі ціни». Розклеєні у невстановлених для цього місцях, вони одразу привернули увагу інспекторів Муніципальної варти. У ході опрацювання цього випадку виявилося, що масштабне розклеювання рекламних оголошень організувала певна київська фірма ТОВ «АртФорт», представники якої займають у Вінниці лише маленьку кімнату - так званий «офіс», завалений штабелями цих рекламних листівок. Ймовірно, вони запланували все наше місто обклеїти подібними оголошеннями», - зазначається у повідомленні Муніципальної варти.

Інспектори констатували, що «ніяких комп’ютерних майстрів під час опрацювання в «офісі» не виявлено», а вразило їх те, що «кожен «виконавець» мав при собі схему міста Вінниці, у кожного був свій квадрат, який він мав «опрацювати», тобто обклеїти».

Світлини з рейдів Муніципальної варти дивиться у галерії

Складання протоколів про адмінправопорушення – максимум повноважень комунальних співробітників. А далі, якщо є постраждалі, має втручатися поліція. Хоча скаржаться у нас трохи з часом. Можемо згадати «історії» з «віконним» шахрайством. Минає кілька місяців очікувань, а лише потім вінничани «несуть» заяви до правоохоронців, аби якось вибити власні кошти.

Попередження використання шахрайських схем не передбачається відомчими інструкціями, а викриття такого не карається Карним кодексом. Тому тим, хто стоїть за розклеюванням об’яв, доведеться сплатити по ст. 152 КУпАП "Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів штраф – до 1700 грн. Фактично оштрафували дівчину, яка сиділа в «офісі», та «польових» працівників, винагорода яких залежала від кількості розклеєних оголошень.  

Проте це не заважає NaПарижі дізнатися більше про тих, хто стоїть за «ремонтом» та оголошеннями. За даними порталу Youcontrol, ТОВ «АртФорт» зареєстрована у Києві 12 жовтня 2017 року з розміром статутного капіталу - 1 тис грн. на відповідальну особу – Гудима Євгенія Олександровича. До речі, згідно з КВЕДами, ця фірма має займатися друкуванням газет та видавничою діяльністю, а також сплачує єдиний податок по 3 групі.

Далі. Людина, яку зовуть Гудим Євгеній Олександрович подавав декларацію за 2016 рік після звільнення з правоохоронних органів, а саме з посади водія Державного центру сертифікації засобів охоронного призначення Департаменту поліції охорони.

Колишній водій, а нині успішній підприємець на той час володів будиночком та земельними ділянками у Баришівському районі Київщини, а проживав у гуртожитку в столиці.

Що привертає увагу? У назві ТОВ є частка «Форт». Саме така марка пістолетів найпоширеніша у поліцейських охоронців.

За два роки з моменту заснування «друкарська» фірма створила розгалужену мережу «представництв» у багатьох обласних центрах України, де надає послуги з ремонту комп’ютерів так само як у Вінниці. Принаймні в інтернеті не складно відшукати відгуки про методи роботи ТОВ «АртФорт» у Житомирі, Тернополі, Запоріжжі, Львові, тощо.

Чи можна вважати таку діяльність класичним шахрайством? Мабуть, на це питання краще відповісти правоохоронцям. Тим більше, беруть сумніви щодо очільника фірми. Чомусь складається таке враження, що колишньому водієві поважної держустанови допомагають товариші «по службі». Звісно, це лише припущення.  

Новини Вінниці / За аферою з «дешевими» послугами «комп’ютерного майстра» у Вінниці стоять колишні правоохоронці (ФОТО)Новини Вінниці / За аферою з «дешевими» послугами «комп’ютерного майстра» у Вінниці стоять колишні правоохоронці (ФОТО)Новини Вінниці / За аферою з «дешевими» послугами «комп’ютерного майстра» у Вінниці стоять колишні правоохоронці (ФОТО)Новини Вінниці / За аферою з «дешевими» послугами «комп’ютерного майстра» у Вінниці стоять колишні правоохоронці (ФОТО)Новини Вінниці / За аферою з «дешевими» послугами «комп’ютерного майстра» у Вінниці стоять колишні правоохоронці (ФОТО)
Олег Верлан

15 листопада, 2019