З прицілом на Вежу? У Вінниці повернулися до теми створення нового музею

Новини Вінниці / З прицілом на Вежу? У Вінниці повернулися до теми створення нового музею

У стінах Вінницької ОДА 23 квітня під головуванням заступника голови Ігоря Івасюка відбулася нарада щодо заснування у Вінниці обласного музею «Музей Мужніх». Нараду намагалися зібрати біля двох років. Нарешті всіх зацікавлений вдалося посадити за стіл. Ідея полягає у тому, аби облаштувати у приміщенні колишнього музею «Наше Поділля» спільну експозицію, а, можливо, згодом звільнити Вежу.

У стінах Вінницької ОДА 22 квітня під головуванням заступника голови Ігоря Івасюка відбулася нарада щодо заснування у Вінниці обласного музею «Музей Мужніх». Нараду намагалися зібрати близько двох років. Нарешті всіх зацікавлених вдалося посадити за оодин стіл. Ідея полягає у тому, аби облаштувати у приміщенні колишнього музею «Наше Поділля» спільну експозицію, а, можливо, згодом звільнити Вежу.

Участь у роботі засідання взяли заступник мера Галина Якубович, директор департаменту культури Вінницької міськради Максим Філанчук, директор «Центру історії Вінниці» Олександр Федоришен, директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун, директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, мати Героя Небесної Сотні Максима Шимка Зоя Кузьменко, голова Вінницької обласної Спілки ветеранів війни в Афганістані Петро Кирилішин, голова Спілки учасників бойових дій в Афганістані м. Вінниця Анатолій Перебитюк, директор ВМО «Союз Чорнобиль України» Михайло Ястремський, керівник ВОО «Союз Чорнобиль України» Микола Бойчук, представники громадських організацій «Вінницьке історичне товариство», «Союз Чорнобиль України», «Українське об'єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО у Вінницькій області», «Асоціації ветеранів МВС України», Спілки учасників бойових дій в Афганістані м. Вінниця та Вінницької обласної Спілки ветеранів війни в Афганістані.

За словами Ігоря Івасюка, міська влада Вінниці звернулася до обласної державної адміністрації з ініціативою створення «Музею Мужніх» – спільної експозиції, де були б презентовані події новітньої історії України, через які довелося пройти нашій державі, а також постаті та особистості сучасників, які стали прикладом незламної волі, стійкості та мужності.

«Головна мета створення музейної експозиції – відображення мужності й відваги жителів міста та області під час подій нашого недалекого минулого, патріотичне виховання молоді, пробудження національної свідомості дорослого населення через увіковічення пам’яті та вшанування героїв-земляків», – підкреслила заступник Вінницького міського голови Галина Якубович.

Вона зазначила, що події в Афганістані, Чорнобильська катастрофа, Революція Гідності – це ті історичні віхи нашої держави, які слугують прикладами мужності її громадян – героїв, про яких потрібно знати майбутнім поколінням.

Після дискусії учасники наради прийняли рішення про необхідність зробити концепцію майбутнього музею як філії обласного краєзнавчого музею. Свої напрацювання мають згодом представити працівники краєзнавчого музею й експерти. Строки не обговорювали. Відомо лише, що майбутня філія «Музей мужніх» розташується у приміщенні колишнього музею «Наше Поділля».

Можна припустити, що у такому випадку звільняться приміщення Вежі, які нині прилаштовані під експозицію музею воїнів-афганців. Проте, як відомо NaПарижі, відчутний супротив цій ідеї з боку обласних організацій афганців та ветеранів МВС. Зважаючи на це, а також на те, що не призначено відповідального за процес створення нового музею, можна вважати, що до реалізації задумів справа у найближчий час не дійде.

Нагадаємо, кілька років йде дискусія про те, що саме у Вежі можна зробити експозицію історії міста, але далі розмов вона не просувається.

Олег Верлан

23 квітня, 2019