З минулого року вінницький цукор їдять у Шрі-Ланці

Новини Вінниці / З минулого року вінницький цукор їдять у Шрі-Ланці

"Експортний день" відбувся сьогодні у Вінниці. Як просувати вінницький товар на світові ринки обговорювали представники Ради з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, керівництво області та міста, місцевий бізнес – діючі експортери та потенційні.

"Експортний день" відбувся сьогодні у Вінниці. Як просувати вінницький товар на світові ринки, обговорювали представники Ради з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, керівництво області та міста, місцевий бізнес – діючі експортери та потенційні.

За словами голови облдержадміністрації Валерія Коровія, на Вінниччині розуміють, що експорт є одним із двигунів економічного розвитку. Щоправда, в останні роки географія поставок товарів та продукції  з регіону змінилася, і тепер Росії, як колись, немає у лідерах.

"Вінницька область - традиційно аграрний регіон. Ми досить оптимістично дивимось на світові продовольчі ринки, тому що 70% доданої вартості продукується у Вінницькій області в галузях переробки АПК. Якщо перевести на мову цифр, це майже 1,3 млрд. доларів. Але цікаво, що змінилась географія експорту. Сьогодні 1 місце – Індія, 2-е – Польща, 3-є – Китай, 4-е – Іспанія. Експорт до країн ЄС за минулий рік зріс на 48%.

Це "перша ластівка", яка символізує про те, що почала працювати економічна частина Угоди про Асоціацію з ЄС. Показово, що ми почали відроджувати наш "цукровий Донбас". В 2017 році Вінниччина почала поставляти на експорт цукор в Шрі-Ланку, Середню Азію, тощо", - зауважив Валерій Коровій.

Губернатор наголосив, що Вінниччина має чимало потужних гравців, які працюють на світових ринках. Це група компанії "Vioil", МХП, група "Barlinek", "Сперко. Україна", "Valrom", компанія "ПлазмаТех", яка зараз потужно виходить на світовий ринок. 

"Зараз ми бачимо, що деякі компанії, які виходять на український ринок з точки зору інвестування, теж орієнтовані на експорт.  Експорт - це та домінанта, яка буде давати можливість розвиватися", - наголосив голова ОДА.

Під час "Експортного дня" обговорено спільні кроки для розвитку потенціалу Вінницької області. Місцевий бізнес мав можливість донести питання, які виникають під час роботи представникам з Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та з Міністерства аграрної політики і продовольства.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська пообіцяла, що уряд допомагатиме бізнесу. Адже у світі саме держава допомагає підприємцям  виходити із своєю продукцією на нові ринку. 

"Минулого року вперше за 25 років затвердили експортну стратегію України, яка визначає ринки в фокусі, визначає перспективні сектори, яка передбачає створення секторальних і кроссекторальних стратегій і створення регіональних стратегій експорту. Ми допомагатимемо розробляти експортну стратегію для вашої області", - сказала Наталія Микольська.

За словами урядовця, цьогоріч реалізувати пілотні проекти в дипломатичних установах, при посольствах в різних країнах, які будуть займатись економікою. 

"Ми плануємо також запустити роботу Ради з міжнародної торгівлі, адже в Україні відсутня координація роботи всіх органів, які займаються міжнародною торгівлею. У нас інфраструктура працює по-своєму, ДФС – по-своєму, колеги з МЗС - "на своїй орбіті".  Ми затвердили відповідний акт і зараз все буде координуватися", - уточнила заступник міністра.

Вперше в Україні, як стверджує Наталія Микольська, в бюджеті закладено кошти на створення інституції щодо допомоги експортерам на базі Офісу з просування експорту.