Юрія Ярошенка сватають на посаду головного тренера вінницької «Ниви»

Новини Вінниці / Юрія Ярошенка сватають на посаду головного тренера вінницької «Ниви»

Вінницьку «Ниву», яка завершила першість у Другій лізі на 4-му місці, найімовірніше, очолить Юрій Ярошенко. Останнім місцем роботи фахівця був «Альянс» (Липова Долина) у сезоні 21/22.

Про ймовірне призначення Ярошенка повідомляє спортивний журналіст Дмитро Вєнков.

Ще одним кандидатом на посаду наставника «Ниви» був Денис Хомутов, котрий очолює академію «Чорноморця».

Нагадаємо, граючий президент клубу Артур Загорулько раніше заявив, що з нового сезону «Нива» гратиме на новому стадіоні, а про нового коуча зазначив: «За два тижні оголосимо ім'я нового тренера, якого я знаю довгий час».

Що відомо про 62-річного Ю.Ярошенка? Народився у Киргизстані, є вихованцем київського спортінтернату, але за «Динамо» грав лише у дублі. У 1982-му перейшов у луганську «Зорю», де грав 8 сезонів. За цей час у складі команди провів 316 матчів у чемпіонаті та 11 в Кубку СРСР, в яких забив 47 та 1 гол відповідно. Ставав чемпіоном Української РСР 1986 року.

Покинувши Луганськ у 29-річному віці, Ярошенко продовжив кар'єру в командах «Зоря» (Бєльці), «Кристал» (Херсон) та «Хімік» (Сєвєродонецьк), але ніде довго не затримувався. В 1993 році був запрошений у «Навбахор», за підсумками сезону в якому ставав бронзовим призером чемпіонату Узбекистану. На початку 1995 року став гравцем аматорського клубу «Шахтар» (Ровеньки). Після цього пробував свої сили в клубі «Авіа» (Свідник), але вже незабаром повернувся до Ровеньків, команда якого змінила назву на «Авангард-Індустрія» й стартувала в Другій лізі чемпіонату України. Влітку 1996 року перейшов до краснодонського «Шахтаря», в складі якого 1998 року й завершив кар'єру гравця.

У 2001 році Ю.Ярошенко перейшов на тренерську роботу. Влаштувався в дитячу Академію донецького «Шахтаря», спочатку — тренером-селекціонером, а пізніше — тренував групи. Далі тренував дитячі команди донецького «Металурга», маріупольського «Іллічівця» та сумської «Барси».

З 2014-го по 2017 рік був головним тренером клубів Першої ліги України ПФК «Суми» та ФК «Полтава». Напередодні сезону 2017/18 років увійшов до тренерського штабу МФК «Миколаїв», як помічник головного тренера.

Взимку 2018 року приєднався до тоді ще учасника чемпіонату Сумської області — липоводолинського «Альянса», з цією командою Ярошенко пройшов шлях від учасника обласних змагань до колективу Першої ліги України у сезоні 22/23.

Макс Мельник

6 червня, 2023