Якщо вкусила гадюка: чи є на Вінниччині антитоксини, щоб рятувати від зміїної отрути?

Новини Вінниці / Якщо вкусила гадюка: чи є на Вінниччині антитоксини, щоб рятувати від зміїної отрути?

Із потеплінням на Вінниччині все частіше стали помічати плазунів. До того ж, не тільки безпечних вужів чи полозів, а й гадюк. При цьому не обов’язково шукати «пригоди» в лісі: непрохані гості навідуються і в села та навіть міста.

Із потеплінням на Вінниччині все частіше стали помічати плазунів. До того ж, не тільки безпечних вужів чи полозів, а й гадюк. При цьому не обов’язково шукати «пригоди» в лісі: непрохані гості навідуються і в села та навіть міста.

Нещодавно в одному із сіл Калинівського району гадюка ледь не вкусила чоловіка. Місцева мешканка Лариса розповідає, що чоловік натрапив на ціле кубло гадів. Змії цього разу не пощастило – чоловік її встиг «знешкодити». Як доказ – пані Лариса надіслала редакції NаПарижі фото уже «безпечної» гадюки. А якби не встиг?..

На Вінниччині наразі є 56 доз сироватки від укусу гадюк. Про це NaПарижі повідомила начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Тетяна Бондаренко. Цього, за її словами, нині цілком достатньо.

«Термін придатності цієї сироватки – до 2021 року. Вона була поставлена централізовано і знаходиться в центрі екстреної медичної допомоги. Тому при укусі змії слід телефонувати на «103» і препарат оперативно доставлять туди, куди потрібно. Але, як свідчить практика у нас не так часто трапляються такі випадки: в середньому по п’ять на рік і то не завжди підтверджується укус саме гадюки. Востаннє сироватку вводили восени минулого року», - розповіла Тетяна Бондаренко.

Тим часом у МОЗ заспокоюють: укус гадюки надзвичайно рідко призводить до смерті.

«Водночас, якщо вас укусила змія варто одразу звернутись за медичною допомогою, адже укус може мати важкі прояви та серйозні наслідки. Особливо небезпечними вони є для дітей, людей похилого віку та людей зі зниженим імунітетом», - йдеться у пам’ятці, поширеній міністерством охорони здоров’я.

Медики нагадують, що після укусу на ураженому місці видно болючий набряк з множинними дрібними крововиливами — геморагіями.  Отрута швидко вражає життєво важливі системи організму людини: з’являється загальна слабкість, тиск сильно знижується, виникає головний біль, задишка, запаморочення, набряк тканин та запалення лімфатичних вузлів.

Медики наголошують: у разі укусу намагайтесь якнайшвидше потрапити до лікаря, щоби отримати необхідну допомогу. Якщо транспортування до лікарні вимагає певного часу, надайте домедичну допомогу постраждалому:

1.     Зберігайте спокій і стежте, щоби постраждалий менше рухався.

2.     Звільніть уражену частину тіла від одягу, взуття, прикрас тощо

3.     На місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком.

4.     Дайте постраждалому воду - при укусі змії важливо багато пити.

5.     Якщо є аптечка, дайте постраждалому 1-2 таблетки ліків від алергії.

6.     При транспортуванні покладіть уражену кінцівку на підвищення.

7.     Якщо є така можливість, прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину.

Чого не варто робити при укусі змії:

•       не намагайтесь обробляти рану додатково;

•       не припікайте рану;

•       не накладайте джгут;

•       не висмоктуйте отруту: таким чином вірогідність зараження збільшується, до того ж небезпеці піддається й людина, у якої отрута опинилась у роті. Відсмоктувати отруту можна тільки у тому випадку, якщо в найближчі години неможливо отримати медичну допомогу.

•       не вживайте алкоголь.

Сергій Маламура

29 травня, 2019