Які штрафи чекають «ялинкових браконьєрів»?

Новини Вінниці / Які штрафи чекають «ялинкових браконьєрів»?

Як відомо, дехто з наших земляків, намагаючись заощадити чи навіть заробити, напередодні новорічних свят стає «ялинковим браконьєром» – потайки у лісі зрубує ялинки – для себе чи продажу. Лісівники Вінниччини нагадують тим, хто планує це робити, про розміри штрафів, що їх очікують.

Нещодавно NaПарижі інформував про ймовірні цьогорічні ціни на один з важливих атрибутів новорічних й різдвяних свят – лісову красуню, які за тиждень можна буде купити на, так званих, ялинкових базарах – у Вінниці вони почнуться працювати з 15 грудня, а розташовуватимуться на площах перед ринками «Урожай» (вул. Пирогова), «Центральний» (пр. Коцюбинського), на ринку «Муніципальний», біля ТЦ «Вишенька» (вул. Келецька), на площі Привокзальні біля ринку «Привокзальний-2», та на території ринку «Привокзальний-1».

Як відомо, дехто з наших земляків, намагаючись заощадити чи навіть заробити, напередодні новорічних свят стає «ялинковим браконьєром» – потайки у лісі зрубує ялинки – для себе чи продажу. Лісівники Вінниччини нагадують тим, хто планує це робити, про розміри штрафів, що їх очікують. До речі, якщо ялинку зрубати у межах міста, то штраф за це помітно більший. Ще один важливий момент: з першого січня 2019 року розміри штрафів значно зростуть. Тож незаконно зрізана лісова красуня обійдеться в не одну тисячу гривень.

Крім штрафу доведеться відшкодувати збитки лісу. Скажімо, якщо на території населеного пункту зрізати ялинку, то розмір збитків, залежно від її діаметру, нині складає від 1152 до 1852 грн. А штраф – 85-170 грн. Для тих, хто зріже багато ялинок, тобто спричинить чимало шкоди, то штраф інший – від 5100-8500 грн. Можуть навіть відправити за грати на три роки.

А 1 січня 2019 року суттєво змінюється розмір штрафів.

«Згідно зі змінами, які внесені Законом України № 2531 від 06.09.2018 до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення та статті 246 Кримінального кодексу України:
адмінштрафи для громадян за незаконну рубку збільшуються в три і більше рази (255-510 грн), посадових осіб – більше як у десять раз (1275-2550 грн). Для громадян та посадових осіб, які протягом року здійснили повторно випадок незаконної рубки, адмінштрафи збільшуються у два-чотири рази і становитимуть 510-1020 грн і 5100-10200 грн відповідно;
штрафи, за вчинені кримінальні діяння, зростуть від 15 до 20 раз (17000-25500 грн), на територіях чи об’єктах ПЗФ штрафи становитимуть 25500-34000 гривень. У разі заподіяння тяжких наслідків для лісу порушники можуть бути позбавлені волі від п’яти до семи років», – зазначає прес-служба Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.
 

Юрій Ярмощук

7 грудня, 2018