Як вдалося ввести в експлуатацію тридцятирічні довгобуди Вінниччини в один рік?

Новини Вінниці / Як вдалося ввести в експлуатацію тридцятирічні довгобуди Вінниччини в один рік?

Жителі трьох сіл Вінниччини майже три десятка років чекали на школи, в яких їх діти мали б гарні умови для навчання,а не отримували знання в старих, подекуди, ще попівських хатах, які переобладнали під навчальні заклади. Ще в 90-х роках у Зведенівці Шаргородського району, Сосонці Вінницького та Михацлівці Гайстнського почали зводити нові школи. Вони зазнали фінансової кризи, зміни влади та інші проблеми через які, будівництво усіх трьох об’єктів «заморожували» по кільканадцять разів.

Жителі трьох сіл Вінниччини майже три десятка років чекали на школи, в яких їх діти мали б гарні умови для навчання, а не отримували знання в старих, подекуди ще попівських хатах, які переобладнали під навчальні заклади. Ще в 90-х роках у Зведенівці Шаргородського району, Сосонці Вінницького та Михацлівці Гайстнського почали зводити нові школи. Вони зазнали фінансової кризи, зміни влади та інші проблеми через які, будівництво усіх трьох об’єктів «заморожували» по кільканадцять разів.

Однак цьогоріч школи позбулися статусу «довгобудів» і по черзі напередодні навчального року почали відчиняти двері для своїх учнів. Хоча раніше завершити будівництво обіцяло кожне керівництво області, яке приходило до влади.

«Мало хто вірив, що під час війни будемо будувати, розвивати, створювати умови, але ми це зробили. Однак маємо пам’ятати тих хлопців, які віддали своє життя за Україну, і бути вдячним тим, хто сьогодні захищає державу в окопах, на блок-постах, дають нам можливість бути щасливим. Те, що зроблено за ці важкі чотири роки, в рази перебільшує те, що зроблено за всі попередні роки. Саме в цей період ми закладаємо основу успішної української держави.

Цього року Вінницька область отримала з державного бюджету найбільшу за останні роки підтримку на реалізацію інвестиційних проектів соціального спрямування – понад 487 мільйонів гривень. Розвиток освітянських осередків є складовою реформи децентралізації, яка є пріоритетною для Президента України та Уряду. Реалізувати амбітні проекти і завершити довгобуди на Вінниччині стало можливим завдяки фінансуванню з Державного фонду регіонального розвитку», - розповів голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій.

Так в останній день літа у селі Зведенівка Шаргородського району відкрили нову сучасну школу, де цьогоріч навчатиметься 149 учнів. Тепер школярі мають спортзал із душовими, їдальня, затишні і просторі класи. Нова Зведенівська школа лише державному бюджету обійшлася в 25 мільйонів гривень.

«Три роки тому назад ще важко було представити, що сьогодні ми відкриватимемо цю школу. Лише за три останні роки на цю школу було спрямовано більше 11 мільйонів гривень з державного бюджету. Це великий фінансовий ресурс, який потрібно було віднайти. Але справа не в грошах, це великий крок вперед. Починаючи з 2016 року ми побачили, що завдяки бюджетній децентралізації можемо акумулювати фінансовий ресурс. І тому поставили собі за мету завершити будівництво декількох об’єктів соціальної сфери, які могли б слугувати своєрідним індекатором, щоб показати, що ми спроможні зробити в такий складний час», - зазначив на відкритті Валерій Коровій.

А вже 1 вересня свято знань відбулося у новозбудованій Сосонській школі Вінницького району. До цього дітям доводилося навчатися у дві зміни в навчальному закладі, який зведений ще 105 років тому. Понад півтора десятиліття тому її приміщення визнали непридатним для навчання. Тепер учні мають не лише сучасну школу, а й нове обладнання. Загалом зведення школи у Сосонці, яка розрахована на 260 учнів, обійшлося у 48,2 млн грн, з яких 5,5 млн надійшло з місцевого бюджету. Нині у цьому закладі навчається 256 школярів, зокрема 36 першокласників.

Новий навчальний рік у новій школі цьогоріч розпочали 154 учні села Михайлівка Гайсинського району. Навчальний заклад будувався 28 років. Загалом було витрачено 19 мільйонів гривень. Лише у 2018 році з державного бюджету виділено 2 млн. 700 тис. грн., з місцевого – 379,6 тис. грн. Тепер тут просторі класи, спортивний зал, про який раніше діти могли мріяти, а також сучасне обладнання.

Крім того 2018-ий стане роковим і для нового хірургічного корпусу Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова. Адже він є знаковим для області, і вважається знаним «вінницьким довгобудом». Завершити будівництво і ввести в експлуатацію його обіцяли кілька голів облдержадміністрації. І лише цьогоріч, в останній день літа, 31 серпня, тут почали оперувати.

 

Саша Григоровська

7 вересня, 2018