Як Моргунов і Давиденко вийшли переможцями з галасу навколо «Дерева свободи»

Новини Вінниці / Як Моргунов і Давиденко вийшли переможцями з галасу навколо «Дерева свободи»

Встановлення монументу на площі Небесної сотні не привертає увагу більшості вінничан, хоча деякі місцеві політики та активісти збирають з протистояння певні дивіденди. З обох боків «конфлікту». У емоційній промові на сесії міськради 26 січня мер Сергій Моргунов закликав розібратися з проявами ксенофобії СБУ, а депутат Г. Давиденко стала героїнею, оскільки запропонувала повернутися до «широкого обговорення» задля «зняття напруги у суспільстві».

Встановлення монументу на площі Небесної сотні не привертає увагу більшості вінничан, хоча деякі місцеві політики та активісти збирають з протистояння певні дивіденди. З обох боків «конфлікту». У емоційній промові на сесії міськради 26 січня мер Сергій Моргунов закликав розібратися з проявами ксенофобії СБУ, а депутат Г. Давиденко стала героїнею, оскільки запропонувала повернутися до «широкого обговорення» задля «зняття напруги у суспільстві».

Через те, що вночі погруддя Шевченка перевезли з площі у шкільний музей, так звані опозиціонери скористалися нагодою, щоб повернутися до теми «знищення пам’ятника Пророку». Привід є. Його принаймні використовують. Нечисленні мітинги та єдиний намет красномовні, коли їх знімають, але не коли бачиш на власні очі.

Втім, завдяки маніпуляціям та іншим важелям у ГО «Родини Героїв Небесної сотні» вже вимагають від мерії проведення загальноміського референдуму щодо «Дерева свободи» у Вінниці.

Наприкінці сесії депутатка Г. Давиденко зачитала звернення громадської організації, озвучила позицію кількох «хронічно» опозиційних місцевих ГО та заявила про «напругу» у місті. Саме тому вона запропонувала розпочати «широке обговорення» питання, щоб з залученням громадськості визначити, який пам’ятник має бути на майдані Небесної сотні.

Слід визнати, пропозицію пані Ганни мали схвально б оцінити більшість з тих, хто не в курсі теми. І оцінили. Вона – миротворець, прихильник демократичних принципів. На пропозицію депутатки міський голова виступив з доволі емоційним спічем.  

«Це наш моральний обов’язок вшанувати Героїв Небесної сотні. Ми прийняли з вами консолідоване рішення (щодо встановлення на їхню честь «Дерева свободи» - прим. авт.). В першу чергу хочу подякувати здоровим політичним силам, у тому числі представникам партії «Батьківщина», які прекрасно пам’ятають, як стояли на колінах, коли звідти ховали Максима Шимка», - зазначив Сергій Моргунов.

Також він вказав, що офіційно звернеться до СБУ «щодо розслідування проявів антисемітизму». Позиція заслуговує на шану.

Тепер про саме цікаве. Перше. Так звані активісти з кінця минулого року знали про плани по встановленню «Дерева свободи» та переїзд бюсту, але навіть не намагалися охороняти його. Натомість, як тільки погруддя опинилося у школі №22, почали заявляти про «знесення» та «тиснути» на ГО «Родини Героїв Небесної сотні».  

Друге. Саме позиція цієї громадської організації свого часу стала підставою для встановлення «Дерева свободи» на майдані Небесної сотні. Після того, як здійнявся галас, у ГО запропонували провести місцевий референдум, хоча відповідного закону за 26 років існування ВР не прийняла. В Україні відсутній правовий механізм проведення референдумів. Як, до речі, і «широкого обговорення», що запропонувала Г. Давиденко.

Третє. Моргунов не вказав на це депутатці, натомість наголосив на антисемітських закликах.  

Фактично штучно у Вінниці здійнялася «буря у стакані». Більш того, у неділю слід чекати «загальних зборів» опозиціонерів та поціновувачів бюсту, до яких мають долучитися прихильники «Дерева свободи». Стінка на стінку… Результат може бути непередбачуваним.    

Олег ВЕРЛАН