Виробництво тролейбусів та ремонт доріг – про що домовились керівники Вінниччини з Послом Білорусі

Новини Вінниці / Виробництво тролейбусів та ремонт доріг – про що домовились керівники Вінниччини з Послом Білорусі

Вінниця зацікавлена у співпраці з білоруськими підприємствами для виготовлення у місті своїх тролейбусів. А дорожники із цієї країни можуть брати участь у тендерах на ремонт автошляхів Вінниччини

Вінниця зацікавлена у співпраці з білоруськими підприємствами для виготовлення у місті своїх тролейбусів. А дорожники із цієї країни можуть брати участь у тендерах на ремонт автошляхів Вінниччини.

Про це йшлося сьогодні, 6 березня, під час зустрічі керівництва області із Надзвичайним та Повноважним Послом Республіки Білорусь в Україні Ігорем Соколом.

Крім того, зацікавлені північні сусіди України у співпраці із інноваційним вінницьким підприємством «ПлазмаТек», що виготовляє сучасні зварювальні матеріали - його гендиректор та власник Віктор Слободянюк також був на офіційній зустрічі, а перед цим білоруський дипломат відвідав виробничі потужності компанії.

«Директор «зарядив» нас ще кількома інвестиційними проектами, говорили, зокрема, про торф та переробку використаних шин», - розповів дипломат.

Ігор Сокол призначений Послом Білорусі в Україні влітку 2016 року. Відтоді це його перша поїздка на Вінниччину. Візит називають ознайомчим.

На офіційній зустрічі з дипломатом голова Вінницької ОДА Валерій Коровій подякував Білорусі за підтримку України в непростий період.

«Це має для нас дуже велике значення, адже, окрім військової агресії, п’ять років тому Україна опинилася ще й у вкрай скрутному економічному становищі. Тому ми, як ніколи, цінуємо розуміння і підтримку друзів України», - зазначив Валерій Коровій.

Посадовець розповів білоруському дипломату про тенденції економічного розвитку області. За його словами, Білорусь нині – на четвертому місці після Індії, Китаю та Євросоюзу за обсягами зовнішньоторговельних стосунків Вінниччини. Зокрема, активно експортують свою продукцію до Білорусі компанії «Миронівський КХП», ViOil, ВАТ «Брацлав» та інші. Імпортують вінничани з Білорусі переважно нафтопродукти, продукцію хімічної промисловості та сільськогосподарського машинобудування. 

Загалом, за словами Ігоря Сокола, за минулий рік товарообіг між підприємствами Білорусі та Вінницької області склав близько 120 мільйонів доларів.

«У нас не з кожною державою може бути такий товарообіг. До того ж, Вінниччина – мабуть, єдина область, що має позитивне сальдо у торгівлі з Білоруссю», - говорить дипломат.

Посол розповів про вісім спільних українсько-білоруські підприємства, які діють в Україні і готові до співпраці з вінницькими партнерами. Йдеться про виробництво сільгоспмашин, комунальної техніки, тролейбусів та навіть ремонту доріг.

«У 2017 році зареєстроване спільне підприємство «Бєлавтодор - Україна», яке бере участь в тендерах на ремонт і будівництво українських доріг. Підприємство має своїх робітників свою техніку і свій асфальтний завод», - каже Ігор Сокол.

За словами Валерія Коровія, білоруські дорожники можуть брати участь і в тендерах на ремонт вінницьких доріг, адже питання це для області доволі актуальне.

А заступник міського голови Вінниці Микола Форманюк не виключає, що місто співпрацюватиме з білоруськими колегами, аби налагодити виробництво своїх тролейбусів. Зацікавлені вінницькі комунальники і у придбанні якісної прибиральної техніки.

Керівники Вінниччини та Надзвичайний і Повноважний Посол Білорусі традиційно для дипломатичних зустрічей обмінялись пам’ятними презентами та разом пішли на урочисте покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку з нагоди 205-річниці від дня народження Кобзаря.

До речі, зауважив посол, у Білорусі Шевченка також дуже цінують:

«У нас, мабуть, немає села чи міста, де не було б вулиці Шевченка, а в кожному великому місті є погруддя поета».