Вигадана сенсація: у Тульчинській єпархії УПЦ МП «розкручують» фейк з «підпалом» споруди на кладовищі

Новини Вінниці / Вигадана сенсація: у Тульчинській єпархії УПЦ МП «розкручують» фейк з «підпалом» споруди на кладовищі

Пожежу через стан електродротів у сараї на території кладовища перетворили на кримінальну мегаісторію, яку роздмухують окремі «православні» ресурси. Її вже намагаються пов’язати з «утисками» віруючих та «політикою».

Все почалось з повідомлення надзвичайників.

«3 січня рятувальники Вінниччини отримали повідомлення про загоряння приватного житлового будинку та квартири в м.Вінниці, а також про пожежу будівлі на території кладовища в с.Чернявка Оратівської ТГ Вінницького району.

Зокрема, під час останньої пожежі, вогнем знищено шиферну покрівлю будівлі на площі 30 кв.м», - йдеться в інформації Головного управління ДСНС України у Вінницькій області.

Пізніше у пресслужбі Тульчинської єпархії УПЦ МП заявили, що «близько 21:30 3 січня 2024 року у вінницькому селі Чернявка Оратівського благочиння Тульчинської єпархії УПЦ невідомі вандали підпалили каплицю».

Повідомляється, що «каплиця в ім’я святого великомученика Димитрія Солунського знаходилась на території кладовища». В єпархії вказують, що до приїзду рятувальників будівля була повністю знищена вогнем.

На сайті «СПЖ», який підтримує Московський патріархат, нібито провели власне розслідування та посилаються на свідків, які нібито бачили невідомих, «які поводилися агресивно», стоячи неподалік палаючої будівлі. Через це, нібито місцевий священик збирається писати заяву про «підпал каплиці». Звісно, автори «сенсації» не забули пригадати про «гоніння на УПЦ».

Як пояснили NaПарижі у пресслужбі ГУ ДСНС в області, пожежа охопила будівлю на території кладовища. Про її «дотичність» до будь-якої конфесії не йдеться.

У відділі комунікації поліції Вінницької області пояснили, що наразі жодних заяв щодо підпалу не надходило.

«Це господарча споруда. Саме так зазначено у слідчого та ДСНС. Офіційно вона не належить жодній релігійній громаді. І юридично не є релігійною спорудою», - пояснили редакції у правоохоронних органах, додавши, що причина пожежі в несправних дротах.

Тож можна казати, що окремі «православні» видання, телеграм-канал сумнівного походження та пресслужба єпархії вводить в оману тих, хто читає їх новини. Якось не по-християнськи…   

Раніше NaПарижі у матеріалі «Скелети у шафі» Іонафана: УПЦ МП через захоплення РПЦ втратило утричі більше парафій, ніж від переходу до ПЦУ навів офіційну статистку та пояснив, як викривляють факти окремі люди у рясі.

Олег Верлан

6 січня, 2024