Вночі над Вінниччиною пройде найгарніше серпневе дійство. За безхмарної погоди можна побачити зорепад

Новини Вінниці / Вночі над Вінниччиною пройде найгарніше серпневе дійство. За безхмарної погоди можна побачити зорепад

Для усіх любителей нічного неба очікує найдивовижніше явище - найбільший метеоритний дощ у цьому році. Як заявили вчені його можна буде побачити у сьогоднішню ніч. Це самий кращий момент для романтичних прогулянок з коханими та близькими людьми, та шанс загади як мога більше бажань!

Для усіх любителей нічного неба очікує найдивовижніше явище - найбільший метеоритний дощ у цьому році. Як заявили вчені, на Вінниччині його можна буде побачити у сьогоднішню ніч. Це найкращий момент для романтичних прогулянок з коханими та близькими людьми, та шанс загадати бажання! Вінничанам краще обрати один з куточків міста подалі від доріг та ліхтарів. 

Як запевняють астрономи, у ніч з 12 на 13 серпня гравітація Юпітера збільшить потік Персеїд вдвічі. Тобто в цю ніч можна буде спостерігати більше 120 метеорів на годину, або 2 в хвилину, що досить багато. Починати милуватися зорепадами варто десь з 22-ї години. Найбільш видовищними вони будуть між другою та четвертою ранку.

Наразі Персеїди почали свою активність ще з початку серпня, та будуть до 20 серпня.

За словами вінницької астрономки Надії Почапської, гравітація Юпітера наблизить частки комети Свіфта-Туттля ближче до Землі. Як наслідок, замість 60 метеорів під час піку Персеїд ми зможемо спостерігати 120 частинок в годину. 

Аби мати змогу побачити зорепад чітко, варто поїхати на природу, подалі від вогнів міста.

Довідка:

Персеїди - один з найяскравіших метеорних дощів, відбувається щорічно, коли Земля проходить через хвіст комети Свіфта-Туттля. Сама ж комета наближається до Землі лише раз на 133 роки. У 1992 році, земляни могли її побачити, в наступний раз така можливість буде в 2126 році. Метеорний дощ можна спостерігати у сузір'я Персея. Це маленькі уламки великих міжпланетних тіл - комет, метеоритів і навіть астероїдів. Зазвичай вони входять у земну атмосферу на швидкості близько 60 км / с і майже миттєво згорають, а на небі на кілька секунд залишаються красиві смуги.

Астрологи вважають, що зорепад Персеїди має величезну силу через свою високу інтенсивність. Тому варто сміливо загадувати бажання, коли побачите падаючий метеор.
 

Ірина Заіковата

12 серпня, 2019