Вінницьких дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечать власним житлом. Кошти виділено

Новини Вінниці / Вінницьких дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечать власним житлом. Кошти виділено

У Вінниці під час відео-наради у Вінницькій ОДА прийняли рішення про субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

У Вінниці під час відео-наради у Вінницькій ОДА прийняли рішення про субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Вчора, 28 серпня, у приміщенні Вінницької ОДА за участю заступника міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Олександри Чуркіної та директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Мінсоцполітики Руслана Колбаси відбулась нарада у режимі відеоселектору. Відомо, що головними питаннями, які були підняті на обговорення, стали механізми використання коштів державної субвенції за вищезазначеними напрямками.

Також, до засідання приєднались директор Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталя Заболотна, начальник Служби у справах дітей ОДА Тетяна Дорош, директор Вінницького обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Олена Стоялова, керівники профільних служб області.

На виконання Порядку та умов надання у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, міськими радами об’єднаних територіальних громад були створені відповідні місцеві комісії.

Як стало відомо, на 2019 рік, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», обсяг відповідної субвенції для Вінницької області склав 28 млн. грн. У свою чергу Порядок та умови передбачають пріоритетне спрямування коштів на будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію дитячих будинків сімейного типу.

Тобто, вже 9 серпня 2019 року провели перше засідання обласної комісії з питань розподілу субвенції в поточному році, відповідно якого 5,8 млн. грн було розподілено для будівництва дитячого будинку сімейного типу в с.Студена Піщанського району. А 19 серпня 2019 року на розгляд обласної комісії потрапили пропозиції 25 райдержадміністрацій, 5 міст обласного значення та 22 ОТГ.

Загалом, до повноважень обласної комісії належить питання щодо розподілу коштів субвенції між бюджетами міст обласного значення, районними бюджетами та бюджетами об’єднаних територіальних громад за напрямами, передбаченими пунктом 4 Порядку та умов, відповідно до поданих місцевими комісіями пропозицій, пропорційно до потреби (але не менш, ніж для придбання одного житлового приміщення для дітей або виплати грошової компенсації).

Відповідно до аналізу наданих пропозицій, у забезпечені житлом мають потребу 804 дитини-сироти, а також діти, позбавлені батьківського піклування та особи з їх числа.

Ірина Заіковата

29 серпня, 2019