Вінницький зять Роман Безсмертний: «Допустити обрання президентом Володимира Зеленського – це принизити націю. Такий вибір обернеться соромом, який нам вилізе боком»

Новини Вінниці / Вінницький зять Роман Безсмертний: «Допустити обрання президентом Володимира Зеленського – це принизити націю. Такий вибір обернеться соромом, який нам вилізе боком»

Колишній віце-прем’єр Роман Безсмертний вперше балотувався у президенти України та не розраховував на солідний відсоток. До першого туру в інтерв’ю gazeta.ua він наголошував, що одне з його завдань - інфікувати ідеями еліту і створити альтернативу політичним «котам у мішках». Політик переконаний, що у президентському кабінеті за кіноафішею не сховаєшся ні від обов'язків, ні від виборців.

Колишній віце-прем’єр Роман Безсмертний вперше балотувався у президенти України та не розраховував на солідний відсоток. До першого туру в інтерв’ю gazeta.ua він наголошував, що одне з його завдань - інфікувати ідеями еліту і створити альтернативу політичним «котам у мішках». Політик переконаний, що у президентському кабінеті за кіноафішею не сховаєшся ні від обов'язків, ні від виборців.

"Деякі кандидати розказують, що вже завтра зарплати вчителів зростуть до 4 тисяч доларів. Ау! За таких показників ВВП?"

- Вас після дебатів на UA:Перший назвали відмінником, у якого всі списують. Не ображаєтесь?

- У дурнів ніхто ж не списує (сміється). Так, мої виступи часто є джерелом натхнення для інших кандидатів. Я радий, що політики вже не бояться говорити про війну з РФ, Кримськотатарську автономію, безпечну реінтеграцію Донбасу, перезаснування держави, легалізацію зброї, ринок землі. Я не боявся піднімати ці питання і п'ять років тому, значить мої ідеї чують. Біда в тому, що сьогоднішній політикум керується виключно гонитвою за власним рейтингом. Люди у владі мають керуватися національними інтересами, а не політичним егоїзмом. Еліта має вести суспільство, а не навпаки.

- У програмах кількох кандидатів є деякі тези, які збігаються частково з вашою програмою. Чому ви ні з ким не об'єдналися?

- Я із задоволенням говорив би з тими, хто каже про об'єднання на основі програмних засад, ціннісних. Але ситуація така, що більшість розмов ведеться навколо підтримки конкретної людини. І кандидатів не бентежить, що у наших програмах є протилежності, нездоланні суперечки. Це свідчить, що кандидатський корпус ставиться безвідповідально до написаних програм. Тому й укладаються союзи між кандидатами без підписання серйозних документів.

Для мене неприйнятний варіант, коли кандидат каже "я підтримую" чужу програму, не обговоривши ні платформу, ні програмні засади. Це ні про що. До того ж серед кандидатів немає жодного неоконсерватора (неоконсерватизм - це сучасна політична течія, що пристосовує традиційні цінності консерватизму до реалій постіндустріального суспільства і визначає урядову політику та політичний курс провідних країн Заходу останніх десятиліть, наприклад: "рейганоміка", "тетчеризм". Кредо "нового консерватизму" — всебічне стимулювання ринкових відносин, приватного підприємництва. - прим. ред.). Це або соціал-ліберали, або соціалісти. Більшість цих людей не розуміють реальний стан речей.

Сьогодні є два шляхи: або ти обираєш пріоритетом питання миру, економіки та боротьби з корупцією, або продовжуєш брехати і нічого не робити. Перші дві проблеми створюють небезпеку для існування українського суспільства і держави вцілому. Економіка ж перебуває в "хилому" стані і не здатна обслуговувати ні оборонний, ні соціальний бюджет України. Частка ВВП на одну людину становить 7,8 відсотка від середнього показника у країнах ЄС. Такий наш рівень життя. І на фоні цього деякі кандидати розказують, що вже завтра зарплати вчителів зростуть до 4 тисяч доларів. Ау! За таких показників ВВП? Серйозно?

- Це ви зараз про Зеленського кажете, він уже вибачився за цю недолугу заяву. Скажіть, чому ви не вірите, що із Володимира міг би вийти успішний президент? У світовій історії були такі приклади, той же Рейган.

- Допустити обрання президентом Володимира Зеленського – це принизити націю. Такий вибір обернеться соромом, який нам вилізе боком. Найрозумніший крок: аби він знявся з перегонів.

Необхідно розуміти, що робитиме президент, і який буде результат. У випадку із Зеленським передбачити неможливо, це "кіт в мішку". Я знаю актора Зеленського, але не знаю такого політика. Він за всю кампанію не був на жодній дискусії. Це робиться свідомо, аби не втрачати рейтинг. Ця гра в політичні хованки - своєрідний обман виборця. Людям відомий образ Голобородька зі "Слуги народу", а не кандидата-політика Зеленського. У президентському кабінеті за кіноафішою не сховаєшся і міжнародні переговори на жартах не побудуєш.

З президентом Рейганом порівнювати некоректно. Він не стрибнув у президентське крісло з Голлівуду, а був губернатором, пройшов випробовування партійною і громадською роботою. Президентські вибори виграв із третьої спроби. До того ж у США сильна державна система, в якій президентом може бути хто завгодно. А українська політична система – це відсутність системи, хаос. А тепер уявіть, якщо хаос буде йти з першого кабінету держави. Це біда.

"Кандидат Зеленський – це і є реванш у гарній упаковці. А битва між Порошенком і Тимошенко може призвести до третього Майдану"

- Наслідки чого будуть гірші – обрання Зеленського чи третього Майдану?

- Кандидат Зеленський – це і є реванш у гарній упаковці. А битва між Порошенком і Тимошенко може призвести до третього Майдану. Вибори – це відповідальність і політиків, і виборців. Людям на дільницях треба зробити розумний вибір. А політикам - віднайти сили визнати вибір народу, яким би він не був.

Тому я прошу всіх кандидатів підписати документ про визнання результату виборів. Я був учасником двох Майданів, тому усвідомлюю, чим може закінчитися третій, якщо комусь із невдоволених кандидатів заманеться його влаштувати. Будь-яка дестабілізація в Києві призведе до катастрофічних наслідків для держави і цим обов'язково скористається Путін.

- На цих виборах знову не було дебатів і деякі кандидати з цього скористалися. Як змінити ситуацію?

Я взяв участь в усіх існуючих форматах дебатів на українському телебаченні. Небажання більшості кандидатів говорить про культуру політики, дискусії, про відсутність об'єктивної оцінки, про брехливість аргументації багатьох. Дебати демонструють не тільки обізнаність кандидата з якогось питання, а і вміння людини триматися, вести діалог. Страх перед дебатами свідчить, що у політику прийшло багато випадкових людей.

Дебати під час президентських виборів мають бути. Треба змінювати закон про політичні партії, про вибори, і прописувати обов'язкову участь потенційних кандидатів спочатку у внутрішньопартійних праймеріз, а потім - у дебатах з опонентами. Відмовився – вибув із гонки.

Ми проводимо відбір на конкурс Євробачення, Олімпійські ігри. То чому президентські вибори мають бути винятком? Адже ми вибираємо лідера нації на п'ять років. Нам потрібне "сито" для просіювання кандидатів. Інакше і надалі матимемо не політику, а шоу.

"Політику я не залишу. Нас чекає складна і відповідальна осінь"

- Що робитиме Роман Безсмертний після виборів?

Так у нас на городі росте прекрасна капуста. Але це хобі і турбота про здорове харчування дітей. Політику я не залишу. Нас чекає складна і відповідальна осінь.

Слабкий рівень президентської гонки і низькі рейтинги всіх кандидатів у президенти – це наслідок слабкого безініціативного парламенту. Сьогоднішня Верховна Рада фактично втратила свою контрольну функцію, оскільки працювала "фантомна більшість". Коаліційний уряд автономізувався і забув, хто його призначив, а програма парламентської коаліції залишилась на папері. Подальший розвиток ситуації в Україні залежить напряму від складу наступної Верховної Ради. Сьогоднішня трійка умовних лідерів не здатна вивести Україну на якісно новий рівень. Слабкому президенту може протистояти лише сильний парламент.

Я поведу нову партію "РУХ +380" на парламентські вибори. Час запропонувати сучасну модернову політичну силу, яка буде здатна сформувати нову українську політичну еліту і запропонує політику майбутнього. Сьогодні ж українська політика перебуває у фазі яскравої вистави. Але після шоу глядач завжди хоче їсти. Тому рано чи пізно розум переможе.

admin

2 квітня, 2019