Вінницький водоканал можуть відключити від електроенергії вже 30 вересня: питання піднімуть на сесії облради у четвер і запрошують мерію Вінниці "підставити плече"

Новини Вінниці / Вінницький водоканал можуть відключити від електроенергії вже 30 вересня: питання піднімуть на сесії облради у четвер і запрошують мерію Вінниці "підставити плече"

«Борговий» конфлікт між компаніями «Вінницяобленерго», «Енера - Вінниця» та «Вінницяоблводоканал», внаслідок якого можуть відімкнути від електроенергії об’єкти водопостачання та каналізації, розглянуть на черговій сесії Вінницької облради, що відбудеться у четвер, 26 вересня. Відповідне рішення сьогодні ухвалила Президія ради.

«Борговий» конфлікт між компаніями «Вінницяобленерго», «Енера - Вінниця» та «Вінницяоблводоканал», внаслідок якого можуть відімкнути від електроенергії об’єкти водопостачання та каналізації, розглянуть на черговій сесії Вінницької облради, що відбудеться у четвер, 26 вересня. Відповідне рішення сьогодні ухвалила Президія ради.

Поставити це питання першим у порядку денному сесії запропонував голова постійної Комісії облради з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження Андрій Ковальов. За його словами, названо нову дату можливого відключення від електрики об’єктів водоканалу - 30 вересня.

«72 мільйони гривень – заборгованість нашого комунального підприємства. Компанії «Вінницяобленерго» та «Енера» дали нам попередження про можливе відключення – спочатку на 23 число, зараз уже на 30 вересня. Як на мене, станом на зараз нам потрібно знайти кошти щодо принаймні часткового погашення заборгованості для того, щоб цього відключення 30-го числа не відбулося», - зазначив А.Ковальов.

За його словами, мова йде про те, щоб на початковому етапі знайти хоча б 3 мільйони гривень для погашення поточної заборгованості. Стільки ж має асигнувати й міська влада. Тим часом, за інформацією Андрія Ковальова, наразі обговорюється корегування давнього договору між водоканалом та обленерго щодо реструктуризації заборгованості.  

«Тому прошу поставити першим питанням звіт керівника «Вінницяоблводоканалу» щодо цієї ситуації, а також - екологічної інспекції, басейнового управління щодо неочищених стоків із наших очисних споруд, які скидаються в річку в районі Сабарова. Відповідну інформацію я представлю на сесії і ви побачите, що зараз скидає наше комунальне підприємство у річку Південний Буг», - наголосив голова комісії.

Втім, просто поставити питання щодо водоканалу у порядок денний виявилося проблемним з точки зору регламенту, адже проекту рішення немає, не кажучи вже про його оприлюднення на сайті облради за 20 днів до сесії. Тому голова облради Анатолій Олійник запропонував розглянути це питання у контексті іншого – уже давно зареєстрованого та внесеного до порядку денного звернення до керівництва держави щодо проблем ринку електроенергії. У пропонованому варіанті порядку денного воно значилось аж під номером 72.

Зрештою зійшлись на тому, що питання сформулюють не як рішення, а як заслуховування інформації щодо цієї проблеми. Далі шукатимуть вихід.

Голова бюджетної комісії облради Геннадій Мазур уже як варіант пропонує звертатися за підтримкою до мерії Вінниці. Каже, що підприємство «Вінницяміськтеплоенерго» наразі заборгувало перед облводоканалом близько 37 мільйонів гривень. Якщо цей борг віддати, проблема буде не такою відчутною.

«Обласний бюджет завжди підставляв плече водоканалу, неодноразово були звернення до Вінницького міського голови – все таки, підставити плече нашому комунальному підприємству, яке забезпечує жителів міста Вінниці водою. У цьому напрямі поки розуміння немає. Тому моя пропозиція – звернутися до Вінницького міського голови та міської ради щодо звуження графіку погашення заборгованості перед «Вінницяоблводоканалом» і ми закриємо всі питання. Тим більше, сьогодні коштів на депозиті Вінницька міська рада має достатньо для того, щоб робити відповідні фінансові вливання», - сказав Геннадій Мазур.

Власне тому інший депутат – голова регламентної комісії Андрій Вигонюк попросив голову облради запросити на розгляд цього питання мера Вінниці Сергія Моргунова.  Анатолій Олійник із такою пропозицією погодився. Відповідь міського голови наразі невідома. Але відомо, що на нещодавньому засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій мер Сергій Моргунов закликав керівництво облводоканалу «припинити недолугу політику все перекладати на міську раду».

Комісія, нагадаємо, ухвалила рішення заборонити енергетикам вимикати основні об’єкти «Вінницяоблводоканалу», а міським тепловикам переконливо рекомендувала пришвидшити розрахунки із обласним комунальним підприємством. Останнє ж має усі кошти, що надходять, спрямувати на погашення боргів перед енергетиками.